Вход | Регистрация

Президентът готов за нов временен кабинет, ако има оставка

Президентът готов за нов временен кабинет, ако има оставка
Снимка: Булфото

Българският президент Росен Плевнелиев е заявил в интервю за "Уолстрийт джърнъл", че е готов да номинира нов временен кабинет и да свика нови избори, ако настоящото лявоцентристко правителство на Пламен Орешарски подаде оставка. Плевнелиев осъдил насилието при протестите снощи, но подчертал, че политиците трябва да се вслушат в исканията на демонстрантите, информира БНР.

По-рано пред същото издание премиерът Пламен Орешарски заяви, че протестите не могат да продължат до безкрайност, но повтори, че няма да подаде оставка.

"Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за една демократична държава. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушение. Не можем да търсим демокрация чрез насилие и чрез нарушаване на човешките права. Мисля, че всички трябва да се обединим около това". С тези думи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира вчерашните протести пред парламента. Според него е недопустимо да се смята, че тъй като определена група граждани иска да възпрепятства хората в Народното събрание да отидат по домовете си, всичко им е позволено, за да постигнат целта си. "Български граждани - народни представители, министри, служители от администрацията на Народното събрание бяха поставени като заложници, бяха нарушени правата им да се придвижват свободно", заяви днес и министър Йовчев.

"През последните дни виждаме, че нарастваха хората, които се опитват да провокират напрежение и чрез все по- остри форми. Вчера беше пикът. Резултатът го видяхме всички. Хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители. Човек не само можеше да бъде наранен, но можеше да бъде и убит", подчерта министърът. Той изтъкна, че на вчерашните протести е имало провокатори, за което разказват и хора, които са присъствали на протестите. "Определено можем да кажем, че имаше лица, които бяха мотивирани в посока да предизвикват напрежение. Мисля, че имаше редица примери, които потвърждават тази теза", каза още министърът.

Утре ще има заседание на Народното събрание, заяви и председателят на парламента Михаил Миков.
По-рано днес пред БНР Миков обяви, че тази вечер или утре сутрин планира да свика председателски съвет, за да се обсъди по-нататъшната работа на парламента и дневния му ред предвид последните събития.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар