Вход | Регистрация

Реакции след президентските избори в Украйна

Москва и Китай уважават избора на народа, Западът приема резултатите за положителни

Реакции след президентските избори в Украйна
Итар-ТАСС/Евгени Малолетка

Москва е готова за диалог с Петро Порошенко, но посредници не са й нужни. Тя ще се отнесе и с уважение към резултатите от президентските избори в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде радио "Гласът на Русия". 

Според Лавров най-важното е новата власт да отчита интересите на всички граждани на страната, да взема компромисни решения, като взема предвид интересите на всички политически сили.

Русия се надява, че Порошенко ще изпълни предизборното си обещание и ще направи всичко, за да се предотврати разпространението на радикални и насилствени настроения в Киев по отношение на югоизтока, заяви още Лавров.

В Русия са обърнали внимание на заявлението на Петро Порошенко, а именно, че "неговото първо пътуване в случай, че бъде избран за президент, ще бъде Донбас", отбеляза още Лавров.

Относно силовата операция в Източна Украйна заявлението на Порошенко е, че ще поддържа нейното продължение, но задължително трябва да се смени формата – тя трябва да бъде по-краткосрочна, по-ефективна, частите и подразделенията трябва да са максимално добре оборудвани, да имат най-доброто въоръжение и най-добрите амуниции.

Москва смята, че възобновяването на активната фаза на специалната операция в източната част на Украйна ще бъде колосална грешка.

По отношение на отделянето на Крим от Украйна намеренията на Порошенко са украинските власти да използват "юридически лостове", за да си го върнат. Киев е готов да отстоява своята позиция и да стигне "чак до Международния съд по правата на човека в Страсбург".

Ръководството на провъзгласената Донецка народна република /ДНР/ е готово на сътрудничество с Петро Порошенко само при посредничеството на Русия. Това заяви днес пред журналисти председателят на президиума на Върховния съвет в ДНР Денис Пушилин.

"У нас е въведено военно положение. Известно ви е, че Порошенко е заявил, че антитерористичната операция няма да бъде прекратена и всеки, изправил се в защита на опълченците, ще бъде приравнен с терористите", каза Пушилин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Говорейки за сътрудничеството с Порошенко, лидерът на ДНР отбеляза:

"Какъвто и да е диалог с него е възможен само при посредничеството на Руската Федерация. Той е възможен само по отношение обмяна на заложниците и извеждане на окупационните войски".

По данни на Централната избирателна комисия /ЦИК/, според резултатите от обработката на 70,08% от бюлетините в проведените в неделя избори за президент на Украйна, олигархът Петро Порошенко събра 53,75% от гласовете на избирателите.

Реакции за изборите:

Виктор Янукович е заявил, че уважава избора на президент, направен от украинския народ, но, за да са легитимни изборите, е необходимо и участието на Югоизточна Украйна.

В Обществената палата на Руската федерация /ОП РФ/ отказават да признаят легитимността на президентските избори в Украйна.

На Запад резултатите от гласуването са приети за положителни. Заявена е готовност за работа с новия държавен глава.

"САЩ са настроени да работят със следващия президент на Украйна, а така също и с нейния демократично избран парламент", обяви Барак Обама. По думите му "Щатите продължават да поддържат суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Според неговата гледна точка, изборите са станали "още една важна крачка напред в усилията на украинското правителство, насочена към обединяване на страната и търсене на взаимодействие с всички свои съграждани, за да им гарантира, че техните притеснения ще бъдат чути, а желанията им – удовлетворени".

Очаква се Евросъюзът да излезе днес с официално изявления по проведените президентски избори в Украйна, веднага, след като им бъде дадена оценка от страна на наблюдателните мисии от Бюрото за демократични инициативи и правата на човека. За това е съобщила прес-службата на Еврокомисията, информира ИТАР-ТАСС.

Според Съвета на Европа "изборите могат да се оценят като позитивни и съответстващи на европейските стандарти".

По думите на официалния представител на кабинета на министрите на ФРГ Щефан Зайберт, изборите "са дали ясно да се рабере, че украинците искат заедно да преодолеят държавната криза по демократичен път. Това действително може да доведе до стабилизиране на ситуацията", смята той.

Великобритания е готова на сътрудничество с новия президент на Украйна, се казва в разпространено снощи заявление на британския външен министър Уйлям Хейг. "Украинците изпратиха решителен сигнал за поддръжка на реформата и новото бъдеще на страната. Ние ще работим заедно по амбициозната реформаторска програма, съответстваща на стремежите на украинския народ.", каза британският министър.

В Япония са готови да поддържат новата власт в Украйна, а Китай уважава избора на украинския народ. 





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар