Вход | Регистрация

Сирия провокирана за война?!

Сирия провокирана за война?!
thinkstockphotos.com

Руската страна не разполага с достоверна информация за използването на химическо оръжие в Сирия, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пред журналисти след срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Минск, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

"Според мен никой не разполага с достоверна информация за използването на химическо оръжие в Сирия”, посочи Патрушев. "Ако пък някой разполага с такава, тогава бих искал той да покаже тази информация, да докаже, че такова оръжие реално е било използвано”, допълни той.

Независимата комисия на ООН, която разследва правонарушения в Сирия, е събрала свидетелства от пострадали хора и медицински служители, според които сирийските бунтовници използват нервнопаралитичния газ зарин. Това каза бившият главен прокурор на международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте.

Дел Понте, която е един от водещите членове на комисията, заяви, че следователите не са открили доказателства за използване на химически оръжия от правителствените сили в Сирия.

По думите й следователите са били в съседни страни, където са разпитали пострадали хора, лекари и служители в полеви болници, и въз основа на тези сведения има "силни, конкретни подозрения, но още не и неопровержими доказателства за използване на газ зарин".

"Става дума за използване на зарин от страна на опозицията, на бунтовниците, а не на правителствените сили", каза тя.

САЩ не са били предупредени за въздушните удари в Сирия, които, както твърдят западни и израелски представители, са били насочени срещу пратки с оръжия за ливанската групировка
"Хизбула", заяви американски разузнавателен служител, цитиран от "Ройтерс". Без да потвърди, че Израел е извършил атаките, източникът каза, че САЩ по същество са били уведомени за нападенията постфактум.

Сирийските военни са получили нареждане да разгърнат ракетни комплекси в посока към Израел, предава ливанската телевизия "Ал Маядин”, позовавайки се на високопоставени източници. Заповедта е отговор на израелските въздушни удари в райони около сирийската столица Дамаск под претекст, че се доставят ракети от Иран за Хизбулла, посочва БЛИЦ.

Иран няма никакво съмнение, че Сирия ще нанесе съкрушителен отговор на Израел и шиитският режим е готов да обучи войниците на съюзника, обявиха официални ирански лица на фона на ескалиращото напрежение между Йерусалим и Дамаск, съобщава СиЕнЕн.

От своя страна говорител на вътрешния министър на Иран посочи, че няма никакво съмнение, че "Сирия и нейните съюзници ще нанесат смазващ отговор на агресията на ционистите", информира агенция IRNA.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар