Вход | Регистрация

Домът за деца с умствена изостаналост в с. Згалево получи нов микробус

Домът за деца с умствена изостаналост в с. Згалево получи нов микробус

Двадесет и пет нови 8-местни дизелови микробуса, специално адаптирани с автоматични платформи за колички за хора с увреждания, получиха вчера домовете за деца с умствена изостаналост от цялата страна. Ключовете бяха връчени от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. В навечерието на едни от най-хубавите празници в годината, Коледа, това е хубав подарък за всички вас, каза министър Масларова. Тя изказа своята благодарност на директорите на домовете и на кметовете на общини за полаганите грижи за децата с увреждания и пожела безаварийно пътуване с новите автомобили. Стойността на микробусите е 1 500 000 лв., а средствата за тях са предоставени целево от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

От името на дарените благодариха кметът на община Пордим Детелин Василев и директорът на дома в Мездра Галя Цветанова. Възпитаниците на дома в Горна Баня бяха изпратили приготвена от тях погача.

Домът за деца и младежи с умствена изостаналост „Дъга" в село Згалево (община Пордим), който е един от приемниците на нов микробус, е открит през 2006 година. В него се отглеждат 45 деца с интелектуални затруднения на възраст от 3 до 18 години. Домът се помещаваше в сграда в с. Борислав, която беше затворена от ХЕИ през 2003 година поради лоши хигиенни условия. По настояване на кмета на Пордим Детелин Василев заведението беше запазено и преместено в с. Згалево. Домът има приемно-адинистративен, медицински, хранителен, учебно-възпитателен , културно-занимателен и леглови сектор.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар