Вход | Регистрация

"5 и 5" на 55

Проф. Пламен Легкоступ отпразнува с изложба 55-ия си рожден ден

"5 и 5" на 55

Много приятели и близки на художника и ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, общественици, колеги и граждани дойдоха за откриването на юбилейната изложба по случай неговата 55-годишнина в ИЗ "Рафаел Михайлов".

Рисувани през различни периоди от неговия живот, картините са плод на житейски лутания и дългогодишно творчество. Обособени са в две групи - пет големи и пет малки творби. По-големите са с размери 144 на 250 см и за създаването им са използвани работи, рисувани през 35-годишния период на автора от постъпването му като студент във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

1242952

Обработени са компютърно в нови композиционни схеми и идеи, принтирани са върху платно и са надживописвани чрез класически технологии на живописта. Използвани са акрилни бои. Втората група включва творби, създадени през настоящата 2014 г.

1242953

Експозицията, озаглавена "5 & 5", символично бе открита в 5 часа и 5 минути.

1242961

След като посрещна част от многобройните си гости, сред които бяха областният управител Георги Рачев, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков и кметът Даниел Панов, проф. Легкоступ изрази благодарност на всички за присъствието:

1242959

"Работата на художника е да рисува, а изкуствоведите и литераторите обясняват. Затова проф. Радослав Радев ще обясни какво съм искал да кажа със своята изложба."

"Изкуството на Пламен Легкоступ в изначалната си идея съдържа една особена историчност, според която ние не гледаме и не възприемаме това, което е било, а го конструираме както ни се иска да бъде. Картините му имат историческа устременост една към друга, защото повтарят и продължават идеи, които не могат да бъдат завършени, тъй като са отвъд патологичното и реалното", започна словото за изложбата проф. Радев.

1242963

След което, с помощта листата на една хризантема, провери дали картините оставят същинската обич, която е постигнал художника, когато ги е създал. Забавната игра показа, че картините обичат твореца си.

1242954

"Реших да впрегна въображението си и се допитах до духа на шамана, когото Пламен Легкоступ бе рисувал преди две десетилетия, реално заснета рисунка графит на шаман от IX век до днешното плевенско село Гарталово, Плевенско, за корица на книгата ми "Българското шаманство". Та шаманът ми каза - още 33 години да държи четката здраво в ръка, а след това каквото Бог рече. Да му пожелаем, да ни обича нас, хората, за да ни има в изкуството му", с тези думи професорът по фолклористика Анчо Калоянов поздрави рожденика.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар