Вход | Регистрация

„Открий какво умееш“ или как децата се завръщат в миналото

„Открий какво умееш“ или как децата се завръщат в миналото
Снимка: АЕК "Етър"

Музеен детски кът "Открий какво умееш" отваря врати в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър” в Габрово на 5 август, понеделник в 11:30ч.

Организатори и партньори са екипът на музей Етър, Департамент Археология на Нов български университет, с подкрепата и финансирането на фондация "Америка за България".

Деца от 4 до 12 години ще могат да направят глинен съд, да тъкат на стан, да поиграят на традиционни народни игри от времето на техните баби и дядовци, да участват в много други занимания и развлечения. Основната идея на създателите на Детския кът е да покажат, че всеки от нас има свои специални умения и откриването им ни прави щастливи.

"Вярваме, че запознаването с традиционните занаяти и народни традиции ще дадат увереност на децата в собствените им възможности", споделя Росица Бинева, уредник в АЕК "Етър”.

Музейният детски кът е изграден от екип специалисти от Департамент Археология при Нов български университет и Архитектурно-етнографски комплекс "Етър” - Габрово. Той предлага достъпно и атрактивно научна информация, като въвлича децата в игри и задачи.

В България има над 300 музея, ангажирани с излагането на находки и експонати от различни области на научното търсене. Много малко от тях обаче имат финансова и техническа възможност за привличане на млада публика и семейства с деца. Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите, пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение.

Усилията на Департамент Археология в Нов български университет, подкрепени от фондация "Америка за България", са насочени именно към въвеждането на съвременни методи за работа с деца и семейства в музеите в България. В пилотната фаза на проекта подобни образователни детски кътове вече работят в Национален музей "Земята и хората" в София (от май 2011), Регионален исторически музей в Кюстендил (от май 2013), Регионален исторически музей – Благоевград (от септември 2010).

Фондация "Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие.

Грантовете, които Фондация "Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация "Америка за България” в областта на изкуствата и културата, е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, утвърждаване на международния културен имидж на България и внедряване на добри американски практики. Чрез проекта за създаване на детски кътове в музеите имаме амбиция да запалим у българските деца интерес към нашата богата история и природа.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар