Вход | Регистрация

Бабинден или Денят на родилната помощ

Бабинден или Денят на родилната помощ
Снимка: Булфото

Днес е Бабинден /по стар стил/ или Денят на родилната помощ. Празникът ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ-отделения на Севера.

На тази дата предците ни почитали самоуките акушерки (наричани баби), които в онези времена били единствените помощници на родилката. Те оказвали неоценима подкрепа на бъдещата майка не само в деня на раждането, а и преди и след него. Те знаели как да се изроди здраво дете, как може предварително да се определи полът му, как да се предпази от лоша орис.

Езически по произход, празникът е свързан със семейните обичаи.

Рано сутринта жените, които имали деца на възраст от една до три години, наливали вода от чешмата, слагали в нея босилек или здравец и приготвяли сапун и кърпа. След това вземали децата си и отивали в дома на бабата акушерка, за да извършват обредно поливане и миене на ръцете. Ритуалът се извършвал в градината или на стълбите.  По време на поливането бабата хвърляла вода нагоре, за да има здраве и берекет и подскачала за жилавост на децата.

Жените давали подаръци на бабата, а тя завързвала червен конец на ръката на детето, за да го предпази от уроки. След това обикаляла къщите, в които е бабувала и ритуално къпела децата. Тя носела бяла и червена вълна (за дълъг живот и здраве), мед (да стане работно малкото) и просо (да расте). След това намазва децата и майките им с мед и масло.

После всички жени, на които е бабувала, отново отивали в дома й, където тя предларително слагала празнична трапеза. Всяка родилка носела по нещо за угощението - пити, кокошки, вино... На Бабинден жените забравяли за сторгите патриархални норми и се отпускали. Веселбата била бурна, с много шеги и подмятания на еротична тема, които по принцип били забранени.

Празнуващите пеели песни за семейството, любовта и децата.

На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

Вярвало се, че ако на Бабинден времето е топло, реколтата по нивите ще бъде слаба. Слънчево време означавало, че Малък Сечко ще е много студен. Валенето на сняг пък предвещавало плодородна и хубава година.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар