Вход | Регистрация

Бардове от шест държави - в Бургас за „Солени ветрове“

Бардове от шест държави - в Бургас за „Солени ветрове“
Фейсбук
Повече за:

28 барда, пет дуета и една група ще участват в двудневния международен фестивал "Солени ветрове" в Бургас. Летните празници на изпятата поезия ще стартират за 15-та поредна година на сцена "Охлюва" в Морската година на 18 август, съобщиха за Флагман.БГ организаторите от Сдружение "Солени ветрове". 

10 песни с гражданска позиция пък са включени в конкурса "Срещу вятъра". Наградата за победителя е малка пластика на скулптора Христо Дюлгеров, специално изработена за най-големия международен фестивал на поетите с китара (бардове или още Singer-songwriters) в България.

Председател на журито е младият музикант Самуел Мануелян, който миналата година спечели голямата награда от "Солени ветрове" с авторската си песен "Мечтател", която изпълниха блестящо с пианиста Йордан Петков.

За първи път на сцената ще видим Марио Курти от Рим, който е познат на меломаните в Италия като добър музикант. Свирил е в няколко групи, но през последните няколко години се е отдал на солова кариера. Участвал е във фестивали на любовната песен със свои композиции. 

Поетесата с китара Татяна Йотова, която преди броени дни спечели наградата на публиката на "Бургас и морето" с Хайгашод Агасян, Сони, Нани и песента им "Бургаско море", отново ще е сред любимите изпълнители на международния бардфест.

Любопитното е, че за пореден път на една сцена в Бургас ще видим бардове от Украйна и Русия, които не веднъж са омагьосвали бургаската публика с песните си. 

Феновете на изпятата поезия тръпнат в очакване да видят и бургазлийката Теодора Станчева, която за първи път ще участва в "Солени ветрове", макар че отдавна е известна с песните си. Чрез барда Пламен Ставрев тя открива магията на акустичния звук и започва да пише авторски песни в стил мелодичен и алтернативен рок. Участва в групата "Bee In The Bonnet”, с която има издадени три албума, а през последните три години, се изявява заедно и с музикантите от проекта "Прегърнат облак”, които имат издаден едноименен албум, записан на живо в естествена, нестудийна среда.

С голям интерес се очаква и дебютът на "Солени ветрове" на "Ellas de Tarragona". В тази интернационална музикална група се изявява наскоро и бургазлията Красимир Йорданов, известен вече и в далечна Малта с артистичния си псевдоним Див козел. Бардът води със себе си музиканти от Латинска Америка, България и Полша. В бандата са Любомира Стойчева (България) - цигулка и вокал, организатор на турнето; Мария Гонзалес (Аржентина) - китара, хармоники и вокал; Марта Левко (Полша) - китари, перкусия и вокал; Надежда Цанкова (България), гост музикант - кавал, тъпан и вокал; Арауко Арауко (Чили), гост музикант - чаранго, кена и бодран и Красимир Йорданов - бард, специален гост.

Фестивалът се осъществява и с любезното съдействие на Община Бургас и КЦ "Морско казино", които предоставят финансова подкрепа, сцената, озвучаването логистична помощ и приятелство.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар