Вход | Регистрация

Вижте най-добрите виртуални музеи в света

Вижте най-добрите виртуални музеи в света
Снимка: Guliver/Getty Images

В Международния ден на музеите Sever.bg ще ви покаже как да се запознаете съвсем отблизо с някои от най-големите и интересни музеи в света без да ставате от стола. Виртуалната ни разходка включва Националния природонауен музей на САЩ,  Лувъра, Музея на Ватикана, F-MU.S.EU.M (в който има българско и по-специално - великотърновско участие) и мащабният проект на Google за изкуство.

Виртуалните музеи и изложби са в основата на бъдещето развитие на културните институции и ще стават все по-масова практика, защото не само разширяват достъпа на хората до постиженията на науката и културата, но и разширяват образователните възможности на институциите. 

 

Националният природонаучен музей на САЩ

Институцията често е наричана "Смитсонов природонаучен музей", тъй като е под опеката на Смитосновия институт. Музеят представлява комплекс от 19 по-малки музеи и изследователски центрове. Предвид, че се намира във Вашингтон, посещението му изобщо не е лесно, макар и да работи без прекъсване 364 дни в година.

Уеб екипът на музея не само, че е създал изключително удобен сайт, но е изградил и една от най-добрите виртуални разходки. Потребителите могат да влизат в 3D модели на всяка стая, да се възползват от вируталния гид или пък да си избират конкретно място от картата. 

Изисква се доста добра интернет връзка и flash плейър. Удоволствието и обогатяването от виртуалната разходка обаче е гарантирано.

 

Лувъра

Може би най-известният музей в света и съвсем не случайно. Уеб екипът на Лувъра е направил всичко, за да може сайта да отговори по най-добрия начин на високия престиж на институцията и да го допълни.

Интуитивният дизайн помага на хората да се ориентират сравнително бързо и лесно сред огромната база данни и полезна информация. 

Виртуалният Лувър също предлага възможност да се разходите из 3D панорамен модел на музея и да разгледате експозициите. За разлика от Смитсоновия природонаучен музей, тук може с клик върху всеки експонат веднага да получите дейтална информация за него.

За съжаление 3D разходката включва само египетската част, останките от крепостта под музея и Галерия "Аполон". За сметка на това обаче в сайта има и възможност за обикновени панорамни разходки из доста от стаите в двореца.

 

Музея на Ватикана

Въпреки традиционната закостенялост на църквата, управата на Музея на Ватикана се е съгласила към сайта да бъде изградена и виртуална разходка. А това е безценно, предвид богатствата на музея.

Особено впечатляваща е 3D възстановката на "Систинската капела". Детайлността на използваните изображения наистина ви пренася там и дори не е нужно да чакате 4 часа на опашка, за да влезете.

 

F-MU.S.EU.M

С други думи това е проект на ЕС за създаване на единен Европейски музей, който да съществува онлайн и да включва обща експозиция от най-интересните музеи в цяла Европа.

В него има и сериозно българско участие - Регионалния исторически музей - Велико Търново, Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов" - Кюстендил, Регионалния исторически музей - Русе, Регионалния исторически музей - Враца, Археологическия резерват "Абритос" - Разград, Мзуея на Добрич, Регионалния исторически музей - Търговище и Националния исторически музей в София.

Виртуалният музей предлага много лесна категоризация на експонатите, като любопитното е, че всеки обект разполага с 360 градусова панорама.

 

Google Art Project

За финал ви предлагаме да отделите време и на арт проекта на Google. Той представлява онлайн платформа, в която са представени снимки с висока резолюция на повече от 32 000 експонати от 46 различни музеи. 

Освен това имате възможност и да се разходите из 3D модели на музеите. Ето и един добър пример с галерия "Тейт Модърн" в Лондон.

Още едно великолепно място за виртуална разходка е и Кралския дворец в Амстердам.


С това виртуаланта ни разходка приключва. Съветваме ви да си запазите статията и да си направите една вълнуваща световна обиколка. 

Днес обаче, в Деня на музеите, няма да е зле да отделите време и да се разходите навън. Защото реалният досег с историята, природата и изкуството си остава неповторим.

_______________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар