Вход | Регистрация

Визия за терена на Старо военно училище - III проект

Визия за терена на Старо военно училище - III проект

Третият проект за модерен център на Велико Търново в района на Старо военно училище е на екип на проектанско бюро "Никел", с ръководител арх. Петър Николов и консултант проф. дан. Иван Никифоров.

"Новият център на старата българска столица" е по актуализация на одобрения през 2006 г. ПУП – ПРЗ.

Според него Велико Търново е един от малкото градове в Европа, който има уникалния шанс да разполага със 188 дка терен, разположен в сърцето на града.

Акцентите са следните:

А. Представително ядро, включващо съществуващите сгради на Областната управа и V-ти корпус на Велико Търновския университет, като към тях се добавят:
сгради и съоръжения на държавната и общинска администрация, културата, науката и съвременните ИК технологии; университетски сгради - информационен център, библиотека; изложбени галерии за изящни и приложни изкуства, книжарници, клубове на творчески съюзи и др. под.;

За запазване историческата памет на територията, в това ядро се предлага запазване на входната арка и отделни фрагменти от оградата на училището и изграждане на паметник на загиналите войници и офицери от "Осемнадесети Етърски пехотен полк”, разположен на главния градски площад, в директен визуален контакт с паметника на " Асеневци " и стария град.

Б. БИЗНЕС ядро. В него могат да се разположат: офиси на местни и външни фирми, дружества и асоциации;
представителства на различни финансови институции – банки и др.; фирмени магазини за стоки на облеклото и тоалета, луксозни хранителни стоки, специализирани заведения за хранене; домове на красотата, фитнес центрове и др. под.; ателиета за услуги - поправки на часовници, чанти, химическо чистене и др.

В това ядро е удачно да се ситуира и нова автогара за нуждите на всички междуградски, международни и туристически автобусни линии, преминаващи през и тръгващи от Велико Търново.
Предложението за автогарата е обосновано с :
- Близостта и до главния комуникационно-транспортен възел на града, осъществяващ удобни връзки с основните направления: север- юг и изток – запад.

- Разположението и в сърцето на централния град и едновременно с това в периферията на цялото селище, в добра пешеходна и автомобилна връзки с основните туристически обекти и всички градски райони;

- Създаване на оживление в тази част на града.
Сградата на автогарата трябва да е мултифункционален офисен, изложбен и туристически комплекс с магазини и заведения.

В. Ядро ТУРИЗЪМ. Ще се разположи по продължение на пешеходната улица и се съдържа във всички останали функционални зони. В него основно място заемат хотели от най-разнообразна категория и капацитет, туристически бюра и пътнически агенции, магазини за подаръци и сувенири, за антики, както и много и най-разнообразни заведения за хранене и развлечения, които ще оживят пешеходната зона. Специално внимание е отделено на проектирането на представителен хотел, разположен върху " носа " в южната част на терена, с много добър обзор на юг към долината на река Янтра и хълма "Света Гора” и служещ като акцент при влизането в града.

Г. Ядро ОБИТАВАНЕ. В него следва да се разположат ограничен брой колективни жилищни сгради и/или общежития за студенти и ученици, както и необходимите за тяхното ежедневно обслужване магазини за хранителни стоки, заведения за хранене и за битови услуги. Интегрирането им в територията ще я предпази от опустяване в късните вечерни часове и извън работно време.

1264922

Д. Ядро за ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, СПОРТ И РЕКРЕАЦИЯ. В него се включват всички площади, озеленени пространства, спортни и детски площадки, както и многофункционална зала. Зелените площи могат да бъдат разделени в три основни групи: по стръмния бряг на реката; в периферията на територията; във вътрешността на територията с архитектурно и екологично предназначение.

В процеса на реализация на комплекса са възможни разнообразни комбинации за териториалното локализиране на предложените функционални ядра при спазване на следните основни изисквания:
Разполагането на представителното ядро да бъде в северната част на територията, в непосредствена връзка със съществуващите сгради на Областния съвет и университета, както и при отчитане на най-характерните визуални връзки със старата част на града и река Янтра.

Разположението на ядрото за обитаване да му осигурява интегриране в територията, както и подходящи екологични условия и по - специално защита от транспортния шум на периферните комуникационни артерии.

Зелените площи да се разположат в главните пространства на комплекса и върху неподходящите за застрояване стръмни терени. Максимално да се запазят намиращите се в територията годни дървесни видове.

Туристическото ядро и по-конкретно хотелите да бъдат максимално осигурени с лесен автомобилен достъп и достатъчни площи за паркиране.

Пространствената композиция на комплекса се състои от главна улица по билото на терена, две второстепенни улици, успоредни на главната и три напречни улици. Те оформят специфичната улично-квартална структура на комплекса, която се свързва много добре с околните улици и квартали. В пространствената композиция на терена се предлага изграждане на съвременна централна градска зона с мащабни улични, площадни и зелени пространства, която да контрастира на периферната на града ландшафтната среда. Предвидени са три основни площадни пространства:

Главният градски площад се разполага в пространството между сградите на Областния съвет и ВТУ - открито към уникалния градски амфитеатър;

Второ голямо площадно пространство се предвижда пред новата автогара, като естествено продължение на съществуващото пространство на площада и парка "Марно поле". В него са разположени зелени и водни площи и детски площадки;

Трети площад оформя пространството пред входа на многофункционалната зала.
Новите площадни пространства в терена на БВУ дават възможност за богати и разнообразни обществени, социални, културни, рекреационни и спортни прояви.

Обемното изграждане на комплекса следва естествения релеф на терена.

Височината на сградите се увеличава по посока към билото на терена и съответно намалява към реката и към ул. "Хр. Ботев” посредством терасовидно застрояване. Специално внимание е отделено на характерната височина, разположена в югозападния край на терена. Тя е подчертана с хотелска (офисна) сграда, пространството, пред която е отворено на юг към долината на река Янтра и на изток към хълма "Св. Гора”. За улесняване на достъпността от комплекса към района на ж.п.гара са предвидени пешеходни мостове и асансьори.

Реализираната до момента инфраструктура дава възможност за изграждане на богата пешеходна зона на ниво терен и удобно автомобилно обслужване на подземните етажи, както и създаване на необходимите паркинги.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар