Вход | Регистрация

Господ се явява на праведните пред Преображение Господне

Днес се отбелязва празникът Преображение Господне - вечерта се яде грозде с хляб и сирене

Господ се явява на праведните пред Преображение Господне
Снимка: Север.бг

Денят на Второто спасение или Преображение Господне чества днес православното християнство. На 6 август Христос се явява в небесна слава пред своите ученици, облян в Таворска светлина /по името на планината Тавор в Израел - бел. авт./.

Според Евангелието днес Христос се изкачил в Тавор заедно с учениците си Петър, Яков и Йоан и започнал да се моли. По време на молитвата целият се облял в бяла светлина, а лицето му се преобразило. В този миг облак засенчил слънцето и от него се чул глас: "Този е моят възлюбен син, него слушайте".

Това чудотворно събитие е сред 12-те най-важни християнски празници. С него Исус укрепил вярата на следващите го.

На Преображение Господне българският народ смята, че не трябва да се вкусва грозде, както и къпини - смятани за дяволско грозде. Лозарите носели чепки бяло грозде в църквата за прекадяване, което след това се раздавало за берекет. Връзката на този плод с празника е, че именно от него се приготвя виното за Светото причастие - даване на хляб и вино, символи на божественото тяло и кръв.

В Северна България се смята, че от този ден нататък времето започва да се "преобразява", като водите стават студени за къпане, а нощите прохладни.

В нощта преди Преображение пък Господ се показвал от божия врата на небето, но само праведниците могат да го видят и да о помолят за нещо.


__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар