Гответе трапезата – Бъдни вечер е!
Денят преминава в празнични приготовления за светлата вечер
Снимка: Булфото
Един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, отбелязваме днес. Той е посветен на дома и семейството. Според записаното в Библията, родилните мъки на Дева Мария започват именно на този ден и той е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.
На празничната трапеза се слага обреден хляб, наречен с различни имена в различните райони на страната - "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман". Според легендата брашното е пресято прз три сита и е замесено с "мълчана вода" от мома или млада булка. За коледарите се меси и кравай - "вит-превит". Приготвените ястия са нечетен брой - 7, 9 или 11, а поверието гласи, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината.
Преди вечерята стопанинът приадява трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитва разчупва питата с парата. Първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината, а ако тя остане в парчето пред иконата - годината ще е добра за всички.
Според повелите на обичая по време на яденето да не се става. Ако това все пак се наложи, може да го направи само най-възрастният член на домакинството. Трапезата се оставя невдигната цялата нощ. Вярванията са, че починалите идват да вечерят и ще се погрижат за благополучието на живите.
На Бъдни вечер завършват и дългите 40-дневни коледни пости.
Имен ден на 24 декември празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.
Още за приготовленията на празничната трапеза може да прочетете ТУК.