Вход | Регистрация

Две самостоятелни изложби на Стоян Илев в "Таралеж"

Две самостоятелни изложби на Стоян Илев в "Таралеж"
Снимка: Север.бг

Две авторски изложби откри Стоян Илев в Клуб "Таралеж" във Велико Търново в края на изминалата седмицата.

Амбициозният и безспорно талантлив млад художник Стоян Илев е от красивия морски град Черноморец. Завършва Педагогика на изобразителното изкуство с живопис през 2011 година във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", след това изкарва магистратура по Изящни изкуства и живопис, а преди броени дни завършва и специализацията си по Живопис.

Ето какво каза авторът за концепциите на двете си изложби "Част от цялото" и "Лице на злото":

Защо реши да откриеш изложбите си в два последователни дни?

"Част от цялото" бе дипломната ми работа, с която завърших магистратура, а "Лице на злото" е дипломната ми работа от специализацията ми. Като цяло смятам, че двете изложби са много близки за мен. Искам да покажа, че съм автор, който мисли малко по-романтично с нещата в "Част от цялото". Но в същото се време се интересувам и от историята, която пробужда големи размисли в мен и съответно ме вдъхновява за други художествени произведения.

В "Част от цялото" показваш колажи с повтарящи се модулни елементи, създаващи триизмерни образи. Влече те колажът или така се случи просто?

За да се получи този краен вид в "Част от цялото" беше нужно произведенията да се изпълнят по този начин - чрез колаж. Имаше и друг вариант - чрез компютърни програми, но когато се използват не се получават толкова живи. Колажите са направени от графики, всяка една от графиките е с различни размери и всяка една е уникална сама по себе си. Самият творчески процес, въпреки че беше доста изморителен, ми беше доста приятен.

974744

Как ти дойде идеята?

Идеята за инсталацията дойде от колажите, които изникнаха изведнъж в съзнанието ми. Фигурите и образите са от конкретни моменти от живота ми, които са ме впечатлили.

974745

Откъде получи вдъхновение да представиш лицето на злото по този начин?

"Лице на злото" е една доста стряскаща тема на пръв поглед. Като цяло, не съм я избирал, беше вдъхновение от един мой близък приятел. Той е изключително запален по темата за Втората световна война. С него изгледахме голяма поредица от филми и художествени измислици, и документални филми. Един ден си стоях и си драсках върху един вестник, предполагам, че всеки е рисувал като малък разни физиономий върху лицата във вестниците. Нарисувах бретон и мустак, и пред мен се появи образът на Хитлер.

Смятам, че Хитлер  се е превърнал в лице на злото именно заради действията си, в крайна сметка той е лицето на Втората световна война, отговорен е за еврейския геноцид и за смъртта на милиони, не само той, но някак неговият образ е много по-експлоатиран от медиите.

974743

В изложбата е включено и пано, на което се вижда как си достигнал до триизмерния образ на Хитлер. Защо ти бе да го правиш?

За да мога да се запозная по-точно с конкретните черти на лицето му. Слухове и легенди за Хитлер колкото искате. Когато го правех, използвах снимки от интернет. Беше ми изключително трудно да го направя, защото Хитлер е различен на всяка една снимка. На едни снимки носът му е по-чип, на други по-широк.

С какво ти се занимава?

Много ми се занимава ми се с изкуство изключително много. Обичам да се занимавам с видео изкуство с инсталации с живопис най-вече. Но особено ми е приятно да седна и да си рисувам вкъщи.

Какво е необходимо за развитието на съвременното изкуство у нас, според теб.

Трябва да се популяризира повече. Факт е, че по-голяма част от българите не го възприемат като изкуство защото не са свикнали с него. Докато в другите държави това е нещо, което се случва ежедневно и навсякъде. Може би трябва да има повече галерии като "Таралеж", които да популяризират този вид изкуство. Като че ли, повече се дава път на старите и утвърдени автори и не се допускат по-млади и талантливи. Аз не казвам, че старите не са талантливи.

 

Изложбите "Част от цялото" и "Лице на злото" на Стоян Илев ще останат в галерията на "Таралеж" до 25 юли. Те са част от инициативите на Община Велико Търново към кандидатурата за Европейска столица на културата.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар