Вход | Регистрация

Как светът се подготвя за Нова година?

Австралийският Сидни ще бъде един от първите градове, който ще посрещне новата година с пищно светлинно шоу

Как светът се подготвя за Нова година?
Снимка: Булфото

Сидни ще бъде един от първите градове, който ще посрещне новата година с пищно светлинно шоу. Очаква се зрелището на моста Харбър бридж и в района на операта да привлече 1,6 млн. зрители. За първи път от повече от 10 години насам огромни многоцветни струи от фойерверки ще изригнат и в подножието на операта. Какви фигури ще изпише зарята в небето засега се пази в тайна, но цената на събитието е известна - 6 млн. австралийски долара, информира ТВ7. 

Дубай обещава да влезе в Книгата на рекордите на Гинес с невиждан пиротехнически спектакъл, в който ще бъдат използвани над 400 хил. ракети, които ще бъдат изстреляни от 400 места от 200 специалисти, разположени на изкуствените острови Палм Джумейра и Светът. 

В Япония туристи и местни жители, облечени в кимоно, ще отбележат настъпването на Нова година със звън на камбани и с хвърлянето на монети, които са дарение за храмовете. Обикновено камбаните на японските храмове бият на Нова година 108 пъти, колкото са причините според будизма за страданията по света. 

В Китай пиротехнически спектакли ще има по традиция на участък от Великата китайска стена край Пекин и на крайбрежната ивица в Шанхай, но в един от най-замърсените градове Вухан властите забраниха подобни спектакли. В Хонконг зрелището с фойерверки ще продължи осем минути, като фойерверките ще бъдат изстрелвани от покрива на седем небостъргача на остров Хонконг и от близкия полуостров Коулун. 

В Индонезия честванията ще са съсредоточени в столицата Джакарта, където ще има концерти, парти и заря. Дори Северна Корея обещава пиротехническо шоу на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян. 

Във Франция по традиция честванията ще бъдат в района на Айфеловата кула, на Шан-з-елизе, на площад "Трокадеро" и на Марсовите полета. 9000 полицаи са мобилизирани да предотвратяват традиционното подпалване на коли в новогодишната нощ, на което се посвещават вандалите.

В Берлин ще има заря на Бранденбургската врата, а в Лондон - на огромното виенско колело Лондонското око. В Москва и цяла Русия тържествата ще протекат при изключителни мерки за сигурност и доста по-тихо заради националния траур, обявен заради жертвите на вълната от бомбени нападения във Волгоград. 

В Ню Йорк милиони ще отпразнуват настъпването на Нова година на Таймс скуеър, където 60 минути преди полунощ ще се спусне по традиция огромното многоцветно кристално кълбо. От събота шест велосипеда от програмата за споделяне на велосипеди са поставени на площада и са свързани с 12-волтови батерии. Нюйоркчани и туристите в града ще създават електричество, въртейки педалите на велосипедите. Това ще помогне при осветяването на кълбото. 

Очаква се близо 2,5 млн. жители и туристи да дойдат на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, за да отпразнуват настъпването на 2014 г. със заря и концерти под открито небе. Пиротехническото шоу ще трае 16 минути и за него ще бъдат използвани 24 хил. ракети, тежащи общо 24 т, които ще бъдат изстреляни от 11 кораба, закотвени на 400 м от плажа. После празнуващите, облечени задължително в бяло, ще пуснат във водите цветя като дар за Йеманя, богинята на морето според афробразилския култ.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар