Вход | Регистрация

Майсторки на добруджанската кухня сготвиха рецепти на няколко века

Майсторки на добруджанската кухня сготвиха рецепти на няколко века

Кулинарният фестивал "Гозбите на Добруджа" събра десетки почитатели на местната кухня в село Сребърна. Събитието, започнало преди шест години като празник на гърнетата, се е превърнало вече в една от главните атракции в календара на община Силистра.

Своите специалитети демонстрираха около 120 участници, които бяха приготвили 500 вида ястия. Традиционната кухня бе представена от цели семейства, които грижливо съхраняват рецептите и ги предават от поколение на поколение. Фамилия Симови например показаха три вида супи – рибена чорба, приготвена от пет различни вида риби, телешко варено и агнешка чорба. Сред най-интересните и характерни ястия са маджунената каша и мамалигата. "Маджунената каша се приготвяше от моята баба на всеки празник, а мамалигата беше като деликатес. Тя може да се яде с кисело мляко, със сирене, с прясно мляко, зависи кой как я обича.

Много интересно е пилето, печено на шише. Самата купа има издадена част като шише, пълни се с бира, нанизва се пилето, овкусено предварително, и отстрани се слагат картофки, лук, моркови, малко биричка. Слага се във фурната и се пече три часа на бавен огън", разказва Димитрина Симова. Тиквата като типичен продукт за есента също се използва много в добруджанската кулинария.

Марина Маринова е приготвила пълнена тиква, печена във фурна, с гъби, лук и кайма. Плодовата тиква пък е пълнена с дюли, ябълки, круши, мента. Задължително присъстват и бобовите ястия с чушки, както и селско втасало динче, част от задължителната туршия в Сребърна.

Изненада са кюфтетата от орехи, направени с подправки, черен пипер и магданоз. Това е стара рецепта от времето на сватбата на цар Иван Шишман, като с такива кюфтета той е черпил гостите си. Описана е в книга и оттам Валентина Цонева е решила да я приготви за фестивала. Освен дегустациите на интересни гозби за гостите в Сребърна имаше богата танцово-музикална програма, както и курбан от рибена, боб и агнешка чорби. /БГНЕС



Източник: Sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар