Вход | Регистрация

Малкият принц докосна Велико Търново с мъдростта си + СНИМКИ

Малкият принц докосна Велико Търново с мъдростта си + СНИМКИ
Снимка: Север.бг

"Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници."

Точно тази мисъл отекна в мен, след като изгледах танцовия спектакъл "Малкият принц", поставен от балет "Албена". Тази вечер определено не беше за гъсеници, а за пеперуди. А мисълта ме подгони, защото повечето неща, които се случват във Велико Търново, били те и с добри намерения, често остават във фазата на ларвите.

Не и вчера. Вчера, в 19:00 часа на голямата сцена в МДТ "Константин Кисимов", 23 балерини на възраст от 4 до 24 години разказаха най-любимата ми история по прекрасен начин.

Всичко започва с дълбокия и басов глас на разказвача. Публиката не може да го види, той няма лице, но има име - Антоан дьо Сент-Екзюпери. Гласът му озвучава пълната зала в МДТ "Константин Кисимов" и публиката притихва.

Сцената е ефирна, а декорът деликатен. Няма претрупаност, има точно толкова символи, колкото са нужни, за да представиш мъдростта на принца.

Първи излизат цветята и любимата роза на Малкия принц, който бе прекрасно превъплътен от Кети Стойчева. После един по един всички ключови пресонажи от романа на френския писател и летец се появяват на сцената и танцуват своя характер и послание.

В интервю за в-к "Янтра днес" Албена Фидин споделя: “Малкият принц” е поетичен и философски разказ под привидното впечатление на приказка за деца, но в същото време съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта. Най-важното, което искам да кажа на публиката, е, че човек трябва да търси със сърцето си. Малкият принц казва, че истински се вижда само със сърцето."

И само със сърцето си може да се насладиш на подобен спектакъл. Всички ключови образи бяха прекрасно пресъздадени от балерините, чиито танци освен с драма бяха наситени и с естетика. А при най-малките - невинност и чистота.

Ролите бяха прекрасно подбрани и нямаше противоречащи си образи, което заслужава допълнителни аплодисменти за балет "Албена".  Моментът на оценка в края на постановката бе черешката на тортата. Половината публика се стече на сцената, за да поздрави децата си, балерините и хореографите.

Да пресъздадеш "Малкият принц" в каквато и да било художествена форма е невероятно предизвикателство, защото символиката на разказа е толкова дълбока, че вероятно някои образи никога няма да бъдат напълно разгадани.

Вчера обаче във Велико Търново се случи нещо красиво и елитарно. Смесица от класически и модерен балет, страхотната филмова музика и прекрасна хореография.

"Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил", казва Лисицата. Вчера публиката бе опитомена, а балет "Албена" остава отговорен.

 

Насладете се на фоторепортажа в галерията.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар