Вход | Регистрация

На днешния ден Хъбъл потвърждава, че не сме сами

На днешния ден Хъбъл потвърждава, че не сме сами
Снимка: Thinkstock/Guliver

Астрономът Едуин Пауъл Хъбъл публикува на 30 декември 1924 година теорията си за съществуването на други галактики освен Млечния път. Твърдението му променя разбиранията на физиците за Вселената, нейните параметри и астрономията като цяло.

Дотогава се смятало, че всички небесни тела се намират в нашата галактика. Това схващане не е променено от хилядолетия, от времето, по което древните шумери и египтяни създали най-ранните теории за Вселената.

Всъщност думата галактика от гръцки език и означава млечен кръгов път. В гръцката митология, Зевс поставя сина си Херкулес, роден от смъртна жена, на гърдите на Хера, докато тя е заспала, за да може да засуче от нейното мляко и стане безсмъртен. Но Хера се събужда и осъзнава, че кърми непознато дете. Тя го отблъсква и струя от млякото опръсква нощното небе, като създава сиянието, което днес е познато като Млечен път.

Първите наблюдения на Млечния път с телескоп са дело на Галилео Галилей, който през 1610 година открива, че галактиката е съставена от милиони звезди. Близо век и половина по-късно Томас Райт публикува труда си "Оригинална теория или нова хипотеза за Вселената", където описва галактиката като въртящо се тяло, състоящо се от много звезди, свързани една с друга чрез гравитационни сили.

После Едуин Хъбъл прави детайлни изследвания на Вселената, използвайки телескопа "Хукър", най-мощният в началото на ХХ век. Той открива цефеиди ("жълти" звезди, свръхгиганти с размери до 15 пъти по-големи от този на Слънцето), разположени в няколко спираловидни мъглявини, намиращи се извън Млечния път.

След няколко години спорове в научните среди, Хъбъл доказва теорията си, използвайки дължината на Млечния път като изходна точка. Голяма част от достиженията на съвременната астрономия се дължат на неговото откритие.

Галактиките се отличават с огромно разнообразие. Различават се различни типове в зависимост от формата и структурата им. Учените са дали имена на над 200 000 галактики. Четирите основни вида са елиптична, спирална, неправилна и пръстеновидна, макар че съществуват и други видове. C невъоръжено око е възможно да се различат само 3 галактики (освен нашия Млечен път): мъглявината Андромеда, Големият и малкият Магеланови облаци.

<< Sever.bg във Facebook >>



Уикипедия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар