Вход | Регистрация

Нове става втори Царевец!

Градът на римляните край Свищов също ще предлага сватбени ритуали

Нове става втори Царевец!

Римският град Нове, край Свищов става втори Царевец.

Освен за посещения, средновековната крепост във Велико Търново посреща и желаещи да направят своя сватбен ритуал там.

Тепърва и  градът на римляните Нове  ще предложи такъв. Младоженците, които ще се обрекат във вечна вярност ще бъдат с римски одежди. Атмосферата около тях също ще "потопи" присъстващите в онова време. Общинското предприятие "Обреди” все още подготвя сценария за сватбения ритуал и цените за него. 

"Освен за сватби, защо да не се провеждат и кръщенета. Тук е имало голяма баптистерия, в западната част и тук са кръщавали варварските племена. Нове е изграден така, че може да стане и сцена за оперни представления, концерти на открито, фестивали", казва зам.-кметът на Свищов Пламен Александров. И допълва, че в римския град могат да се организират и нощни турове, защото мястото е осветено.

Според него, той може да бъде включен и в туристически римски маршрут – Никополис ад Иструм - Павликени - Нове. А защо не и заедно с късноримския кастел Ятрус, край Белене, където е била античната митница. Това е въпрос на бъдещи разговори между Общинските екипи.

Нове бе издигнат по проект по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Неговото име е "Нове - сърцето на легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град Нове - I етап". Общата стойност на проекта е близо 6 млн. лева. 

Посещението на Нове бе част от пътуващ журналистически семинар, организиран от Областния информационен център – Велико Търново.

1322799

1322796

1322811

Още снимки от Нове може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар