Вход | Регистрация

Отбелязваме деня на свети Спиридон

Народната традиция повелява днес да празнуват всички занаятчии

Отбелязваме деня на свети Спиридон

На 12 декември православната църква чества празника на свети Спиридон, който е приеман за един от великите християнски чудотворци през IV век - времето, когат христовата вяра става официална религия в Римската империя.

Спиридон се родил на остров Кипър в семейството на обикновени хора. Още от дете станал пастир. Когато навършил пълнолетие започнал да помага на бедните, приемал и хранел странници в дома си. Именно заради добрините, които вършел, и защото имал чисто сърце пастирът бил надарен от Бог със свръхестествени сили, за да може да лекува болни и да помага на всички страдащи.

Многобройните чудеса, които вършел, привлекли вниманието на църквата и по време на управлението на император Константин Велики Спиридон бил обявен за епископ на град Тримитунт. Въпреки високия пост, който заемал обаче, той си останал земен човек, държал се дружелюбно с простолюдието, продължил да пасе стадата си и да жъне сам житото от нивите си.

Славата на Спиридон се разнесла по всички краища на огромната империя. Синът на Константин Велики, император Констанций, веднъж се разболял сериозно и никой от прославените лекари, които идвали от близо и далеч, не успял да му помогне. Тогава го посъветвали да повика тримитунтския епископ. Спиридон пристигнал през морето и изцелил владетеля с молитви. Благодарният Констанций му предложил пари за отплата, но бъдещият светец отказал, като изтъкнал, че той му е помогнал от любов, която не се купува с пари. Когато императорът настоял, Спиридон взел златото, но го раздал на бедните.

Епископът на Тримитунт взел участие и в Никейския събор (325 година), на който били поставени основните догми на новата официална религия в империята. Той продължил да откликва на молбите на бедните и болните и да им помага неуморно до дълбока старост.

Около средата на IV век Спиридон усетил, че времето му да се представи пред Бог е дошло и се сбогувал с последователите си. На гроба му в Тримимунт започнали да се случват много чудеса, а когато през VII век мощите му били изкопани, за да ги пренесат в Константинопол, косата, зъбите и кожата на Спиридон били запазени в добро състояние. Сега останките му се намират на остров Корфу и според преданията монасите сменят дрехите и обувките им два пъти годишно, но въпреки това те постоянно са протрити, което вярващите обясняват с неуморните скитания на свети Спиридон, който все още обикаля земята и помага на хората в беда.

 

В българската народна традиция свети Спиридон е приеман за закрилник на всички занаятчии - обущари (най-вече), тухлари, бакърджии, грънчари, абаджии, дюлгери и т.н. Смята се, че е покровител и на едрия добитък.

Според преданието той бил кондурджия (обущар). Веднъж тръгнал на събор с магарето си, но през нощта злосторници откраднали животното и отрязали главата му, след което изоставили трупа. На сутринта Спиридон изобщо не се смутил от сполетялото го нещастие, а веднага намерил една конска глава и я залепил на тялото на магарето, което веднага оживяло чудодейно. По този начин хората разбрали, че той има силна връзка с Бог и владее чудодейни сили.

В Родопите вярват, че свети Спиридон предпазва от рани, порязване, обриви и пъпки. На някои места се смята, че той "завърта" слънцето и променя пътя му така, че то вече тръгва към лятото, а не към зимата.

На този ден се пече хляб преди още слънцето да е изгряло и се раздава на близки и съседи, за да вземе свети Спиридон пъпките и да ги отнесе надалеч.

Днес според народните традиции не се върши никаква женска работа. Най-стриктно се спазва забраната да не се шие, защото се вярва, че ако жената се убоде, раната й ще заздравее много трудно. Друго табу, което налага поверието, е да не се варят зърнени храни (леща, боб, грах) и да не се рони царевица, за да се избегне появата на пъпки по тялото.

Предците ни вярвали, че каквото е времето на всеки от дните от 12-и до 24 декември (Бъдни вечер), такова ще бъде то на всеки от съответстващите им месеци през следващата година.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар