Вход | Регистрация

Открива се пленера в Арт Резиденция "Старото училище"

Открива се пленера в Арт Резиденция "Старото училище"
Арт резиденция "Старото училище"

За четвърта поредна година Арт Резиденция "Старото училище" в павликенското село Горна Липница посреща творци от страната и чужбина. Форумът се открива днес, от 10.30 часа. Ще участват четирима чужденци, двама българи и двама местни артисти. Държавите, от които идват хората на изкуството, са Германия, Италия, САЩ и Великобритания. Живопис, пърформанс, визуални изкуства и инсталации, стенопис са сферите, в които ще работят творците.

Тази година акценти в съпътстващата програма през десетте дни, когато се провежда културния пленер, ще са:

На 18 август в Горна Липница се чества Успение на Св. Йоан Рилски. По този повод ще бъде отслужена литургия в храм-параклис "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в селото от 9,30 часа.

Изпълнение на ритуала Нестинарство на 19 август от 22,00 часа;

Звуков пърформанс на композитора Емилиян Гацов на 23 август от 21,00 часа.

Тази година темата на Арт Резиденция "Старото училище" и предизвикателство към участниците е "Ритуалното изкуство".

Ритуалното изкуство като стил на творене
В основата на ритуалното изкуство, като начин на творене стоят следните идеи:

Артистът използва похватите на ритуала при създаването на своята творба, нейното излагане /представяне на публиката/ и бъдещото й движение във времето и пространството.

Конкретната творба е само външната изява на една концепция, ритуала по нейното създаване, излагане и бъдещо движение във времето и пространството е действителната и субстанция. Но всичко това е взаимосвързано и едното неможе да съществува без другото.

Затова - изкуство и произведение на изкуството трябва да бъде не само конкретната творба, а и процеса на нейното създаване, излагане и бъдещото й движение във времето и пространството.

Действията на артиста - при създаването на творбата, нейното излагане и бъдещо движение във времето и пространството - трябва да имат символично значение.

От своя страна произведението на изкуството, разглеждано като горе описаната съвкупност, трябва да е насочено към постигане на определена и ясна обществено значима цел.

Ритуалът по своята същност е действие или поредица от действия, насочени към постигането на определена цел. Ритуалът сам по себе си е магическо действие. Силната необходимост от него се явява във време на преход и нарушено равновесие. Чрез обредни действия, думи и знаци може да се възстанови равновесието и да се върне хаосът в неговия си отвъден свят, зад пределите на човешкото пространство. Ритуалът има за своя основа началото, което наричаме "свещено". Ритуалът е творческа дейност на човека, продължение на божествената. Той играе роля на мост от един свят към друг свят. Участващите в него са мостостроители. Придобиват свръхестествена сила да достигат други земи и стават посредници между "нашия" и "другия" свят. Лицата участващи в ритуала влизат в ролята на магьосници, които балансират между доброто и злото, подреждат Вселената, а заедно с нея и малкия човешки свят на държавата, общността, дома и личността. Ритуалът представя, но и пресъздава първоначалното време, първотворението, създаването на форми и цветове от безформието и безцветието, наричани хаос и тъмнина. Чрез ритуала човекът се сбогува, "унищожава" един времеви отрязък и прекрачва спокойно в следващ.

Време и пространство за извършване на ритуала
Ритуалът е съвкупност от магическо време, пространство, вещи, действия, мисли. Така например едни ритуали се извършват в среднощ, други в най-раните части на деня или в следобедните часове. При всички случай обаче избора на времето има символично значение. Пространството за ритуала е различният, чуждия свят. В него владеят тишина, тъмнина или ослепителна светлина. Това е пространството граница между света на хората и "другия" свят. Обикновено има път по който се пътува, по който минава границата между двата свята. Понякога сънят също става средство за пътуване между двата свята. Подходящо пространство за извършване на ритуал е покрай църкви, манастири, параклиси, свещени места, кръстопътища, заградено или очертано в кръг място. До "другия" свят може да се стигне също през пещери и кладенци. В тези места се влива свръхестествена сила, идваща от отвъдното. Вярва се, че персонажа от "другия" свят, светец или демон, слиза именно на това точно определено място, в точно определено време и за да получат частица от силата му, хората трябва да изпълнят определени ритуали и да спазят определени забрани.

Магическа ритуална голота

Голотата премахва всички пречки пред едно магическо ритуално действие. Голотата доближава магьосника до "другия" свят. Той губи своята телесност и индивидуалност и се подготвя за общуването. Без индивидуалност и история трябва да са и вещите, които се използват в ритуала. Например съдовете трябва да са нови или откраднати от чужд, незнаен притежател. Всяка индивидуалност трябва да бъде заличена. Както идващия от там, новороденото, е безличен, така и отиващият там трябва да бъде безличен.

Голото тяло е частица от природата, слива се с нея, става недосегаемо за зли сили и духове. Голото тяло предполага свръхестествените сили на магьосника да се изявят най-силно и в същото време го предпазват от враждебни магии.


Участници в пленера са:

ЖИВОПИС

Simone Haack  (Германия)

Simone Haack e художник от Берлин, Германия.

Тя следва традициите на класическото изкуство: отнася себе си към традиционализма на реалистичната живопис и е изградила свой собствен и неповторим стил. Неин основен интерес е човешкото тяло и най-вече женската фигура. Избира необичайни пози и перспективи в картините си. В тях телата на жените обикновено заемат позиция, която витае между състояние на силен екзистенциален заряд и естествена небрежност.

Въпреки че картините й следват правилата на реалистичната живопис, те все пак създават реалност, която свързваме със сънищата, спомените и въображението.

Фигурите на Simone Haack често са позиционирани в безпространстеност, стимулирайки по този начин асоциативността и фантазията на зрителя.

Горан Памуков (България)

Горан Памуков e художник, роден в София, понастоящем живее и работи в Русе.  Завършил ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Велико Търново, специалност графика.

За себе си той казва:

"Всичко около мен може да се използва

КАКВО? Създавам картини  – колажи, изпълнени в смесена техника, в които се вграждат различни експресивни портрети и форми, от които изпъква авангарден почерк, издаващ моментното психологическо състояние на твореца.

КАК? Опъвам стар чаршаф на прогнила рамка от прозорец. Изливам буркан с лепило С 200 върху проядената от молци завивка. Около мен има няколко кутии с блажна боя и феролит. Използвам различни текстури за заден план – станиол, стари соц. вестници и платове. След няколко часа рисуване с пръчка творбата е готова!

ВДЪХНОВЕНИЕ. Черпя вдъхновение от пещерните рисунки до художници  от нашата епоха, като Де Кунинг и Баския."

Дамян Бумбалов (България)

Дамян Бумбалов – художник, роден в Ямбол, живее и работи във Велико Търново. Завършил е средно художествено образование в ССХУ "Академик Дечко Узунов" гр. Казанлък. Дипломира се със магистърска степен във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Велико Търново - специалност скулптура.

Дамян Бумбалов е един от създателите на галерия "Таралеж" – Велико Търново.

Организатор на различни арт събития във Велико Търново  -  "Арт зона”, пленер ‘‘Самоводска чаршия - улица на занаятите‘‘  ‘‘Светлинна инсталация за инициативата "Часа на земята”, мини фестивал "12 часа изкуство”.  

ПЪРФОРМАНС/ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА И ИНСТАЛАЦИИ

Daniele Villa (Италия)

Daniele Villa е визуален артист, който живее и работи в Рим, Италия.

Неговите творчески търсения са променливи и мултидисциплинарни, включващи визуални изкуства, театър, кино и филмова критика.

В областта на визуалните изкуства и инсталации той работи най-вече в територията на колажа като създава базирани на колажа творби -  направени от хартия, ножици и лепило. 

Настрани от перфектността на компютърната обработка, концепцията на неговите колажи снове между носталгия към изгубената хармония и неуморното търсене на нова такава. Вместо да се движи към фрагментиране и дезориентация, работата му се отвежда по-скоро към едно парадоксално единство. А режисьорското му минало предразполага обръщане на огромно внимание на образите, тяхното редактиране и историята, която разказват.

През 2011 той продуцира "Тъмната страна на Слънцето", режисирана от Карло Хинтърмен, чиято премиера се състоя на Филмов фестивал в Рим.

Неговите интереси в областта на изкуството постепенно се развиват и движат към създаване на асемблаж, инсталации и пърформанси, изследващи концепцията на спомените и разгадаването на живота.

ПЪРФОРМАНС/ЖИВОПИС

Trevor Knott (САЩ)

Trevor Knott живее в Минеаполис, САЩ и твори в сферата на пърформанса.

Работите му са съсредоточени върху връзката между ритуала в духовните практики и ритуала в работата в студио. Други теми в неговото изкуство са модернистични фигурни рисунки; мащабни инсталации и абстрактни картини; създаване на творби от дърво, метал и керамика.

"В работата си използвам фигури и символи, които да създават разкази и да повдигат въпроси за силата и истината. Какво е това? Кой го притежава? Как това ни засяга? Тези въпроси и още разглеждам в моите скулптурни и двуизмерни работи. Обелискът е любимият ми символ за сила. Създаването  на взаимодействие между обелиска и различни архетипи ми позволява да изразя моя поглед върху силата по абстрактен начин. Създавам работите си използвайки предимно традиционни техники, тъй като вярвам в духовната връзка между творбата и процеса на нейното създаване.  

СТЕНОПИС

Jenny Haywood (Великобритания)

Художникът Jenny Haywood живее в Корнуол, Великобритания.

Нейните основни художествени интереси са насочени към сферата на живописта, стенописта, скулптурата и инсталациите.

"Имала съм щастието да работя с много от големите художници на национално и международно ниво и да черпя вдъхновение от тях, така както и от фантастичните места, на които съм имала привилегията да живея и работя."

Местни артисти

Мартин Петров – България, стенопис

Пламен Петров – България, живопис

Културният пленер в с. Горна Липница ще се проведе от 16 до 25 август.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар