Вход | Регистрация

ПРЕМИЕРА на балета „Хиляда и една нощ“

ПРЕМИЕРА на балета „Хиляда и една нощ“
СОБ
Повече за:

В пет дати - на 27, 28, 29, 31 май и 1 юни, Софийска опера и балет ще зарадва своята публика с дългоочакваната премиера на балетния спектакъл "Хиляда и една нощ". С премиерния спектакъл отбелязваме 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров!

Зрителите ще могат да се насладят на приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един вълнуващ и красив начин с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров. Диригенти ще са Ейюб Кулиев и Борис Спасов.

Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев. Той реализира втори балет за трупата на Софийска опера и балет. Преди 5 години поставя за първи път на софийската сцена балета "Корсар", като запазва много от оригиналната хореография на Петипа, но я осъвременява така, че тя да отговори на очакванията, които има съвременната публика. Роденият в Баку балетист и хореограф през годините поставя балета "Хиляда и една нощ" в Америка и Европа.

Либретото е създадено от прочутите братя Рустам Ибрахимбеков и Магсуд Ибрахимбеков. Те въплъщават концепцията си в две действия на балета и правят селекция от книгата, за да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории демонстрират такива основни женски черти като любов, красота и мъдрост.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар