Вход | Регистрация

Предсказанието на маите ще се сбъдне - но не сега!

Предсказанието на маите ще се сбъдне - но не сега!
Янко Николов

Светът все пак ще свърши! Но след няколко милиарда години, твърди астономът Янко Николов в интервю за iNews.bg. Според апокалиптичното предсказание на маите, на днешния ден, 21 декември 2012 г., Слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка. И край - светър свършва.

В последните няколко години дискусиите около предсказанието не секваха. В последните няколко месеца – още повече.

Врачки от цял свят твърдят, че краят идва, бедствия като урагана Санди се свързват с него, а учените приемат темата с насмешка.

Ето какво мисли по темата българският астроном:

Има известна паника в световното, а и в българското общество, свързана с предсказанието за края на света. Като учен, как гледаш на хипотезата за край на света?

- Не съм запознат точно с календара на маите, но ще използвам следната мисъл: "По плодовете ще ги познаете”. Представите си едно дърво, което символизира науката. То се състои от корени, ствол и плодове, които дава. Корените - това са фундаменталните науки, като астрономията. Колкото по-добре развити са корените, толкова по-хубави плодове ще роди дървото.

Маите са една изчезнала цивилизация и ние не виждаме техните плодове, освен в пирамидите. Те са имали култ към светилата - слънцето и луната - и са правели много жертвоприношения. Ако това са техните плодове трябва да се запитаме доколко развити са били и корените на тяхното дърво. А от астрономична гледна точка със сигурност няма да има край на света на 21 декември.

Ако си зададете въпроса не само дали ще има край на света, а как ще настъпи, за да отговорите, трябва да си зададете и по-малки въпроси. Ако погледнем исторически земята - тя е претърпяла много катаклизми: има следи – кратери причинени от падането на астероиди, предполага се и че динозаврите са изчезнали преди 65 млн. години в резултат точно на сблъсък с астероид. Това е възможно да се случи със Земята отново в близко бъдеще. Но един такъв голям сблъсък е по-рядко явление, сравнен с историята на нашия човешки род, откакто сме тръгнали да се развиваме от Източна Африка преди около 10 милиона години.

От всички животинските видове на земята, човека за пръв път има познанието, което би могло да ни помогне да се предпазим от такъв катаклизъм и това отново благодарение на развитието на науката през последните четири столетия. Успех последните години бележи кацането на японска сонда на астероид, както и един интересен експеримент, при който на пътя на комета беше поставено медно гюле, с цел да се изследва веществото под повърхността на кометата.

През 2029 и 2036 г. астероидът Апофис ще премине близко до земята и той се следи от учените. Съответно има програми, които непрекъснато сканират небето за такива опасни астероиди. В тази задача с успех се включват и астрономи любители от цял свят.

Уви, маите не са имали такава технология и тяхната астрономия не е използвала нито телескопи, нито компютри, с които да предвидят, че това ще се случи точно на тази дата. Така че от тази гледна точка това е моят научен аргумент. Отделно прогнозите за такива в далечни периоди от време са с по-голяма грешка, както е и при метеорологичните прогнози.

Другите катаклизми на земята са се случили от нея самата. Например, изригване на супер вулкан, промяна на климата. През последните няколко десетки милиона години е имало ледникови периоди, но това не е нещо, което би унищожило света – животинските видове или са се адаптирали към измененията или са изчезвали.

Така е, но ето, че краят на света е тема номер 1?

- Много хора се шегуват с края на света, виждайки или усещайки, че нищо такова няма да се случи. Това все пак е интересен въпрос. Според мен един от възможните отговори е количеството информация, с което човек непрекъснато е затрупван. Хората не могат да я осмислят и обработят, защото информацията е от много различни области.

Тук идва ролята на хората, които са по-запознати с дадени области, за да обяснят на разбираем език или популяризиране, както го наричат в науката, кое може да стане и кое не.
Тази прекалена информираност на хората понякога създава прегради. Но пък го има и моментът, че лошите новини по-добре продават, отколкото добрите, а това също е добра причина за това края на света да присъства толкова по медиите.

Последните няколко години ние няколко пъти преживяхме "края на света”. 2000-та година имаше такъв, също пророкуван, но очевидно не се случи. Така че ако на 22-ри си говорим пак, надявам се хората да имат вече едно на ум, да не вярват на такива предсказания и да бъдат малко по-внимателни, така че занапред да няма чак такива истерии.

Предполагам, че Вас лично са Ви питали като астроном за тази тема?

- Ами, в последно време мен доста са ме питали такива неща и аз отговарям, че от астрономична гледна точка в близките години наистина няма какво да ни заплаши. Но край на земята ще има.

Кога?

- След няколко милиарда години.

Цялото интервю с Янко Николов можете да прочетете ТУК.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар