Вход | Регистрация

Село Ганчовец - младо, интернационално и изключително красиво

Север.бг се разходи до дряновското село и ви съветваме да го посетите по време на фестивала "Ракия-магия" или ако искате да си купите къща в Предбалкана.

Село Ганчовец - младо, интернационално и изключително красиво
Снимка: Север.бг

Село Ганчовец е нетипично българско село. Нетипично, защото там все още има живот. Ако съдим по думите не кмета Тодор Маринов, то дори изживява своеобразен ренесанс, тъй като в последните години населението му се е увеличило.

Любопитна е и демографската структура на населението. Колкото са децата, толкова са и възрастните хора, а най-много са хората на средна възраст.

Нека ви разкажем обаче за нашите впечатления.

Селото не е сгушено в полите на Стара Планина, а е пръснато по тях. Има две махали - долна и горна. В долната се намира кметството, а в горната местният културен и социален център - кръчмата.

Едно нещо ще направи впечатление на минаващите през него - доста голяма част от общите тревни площи се поддържат. Историята на повечето малки населени места показва, че битката с буйната трева е загубена горе-долу по същото време, когато и битката за живот. В Ганчовец не е така.

Има и паметник, който се поддържа. На него стои лика на Христо Ботев - Дряновски, който е бил част от четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Най-хубавото на паметника обаче е гледката, която се открива. Когато обърнете взор на север, ще видите долината на р. Дряновска, която минава покрай селото. На отсрещния хълм хаотично са пръснати бели къщурки от селата Зая и Саласука.

Ако не сте закоравял фен на урбанизацията, то със сигурност през ума ви ще мине мисъл да си купите къщурка в региона. Чисто, спокойно, с ЖП спирка и близо до Велико Търново и Габрово. Още по-важно - има интернет и телевизия.

Но нека се върнем на описанието. В долната част се намират т. нар. "Ханищата" - стари къщи на по два ката, които навремето са били кръчми и ханове. Допреди 50 години през селото е минавал главният път от Стара Загора за Русе и местните са били активни търговци, а също и апаши.

В горната махала се намира не само кръчмата, която събира под асмата българи, англичани, ирландци и шотландци, но и местното читалище. Залата му е голяма и относително запазена, поне на фона на останалите селски читалища. Има библиотека, в която се виждат запазени литературни остатъци от соца - дебели книги в големи подвързии. Има един компютър, на който местните деца се събират да играят игри, и много цветя.

Библиотекарката е приветлива жена на средна възраст и с радост ни разходи из сградата, разказа ни за нейното минало, както и миналото на селото. Голямата й мъка е, че макар и броят на хората в селото да се увеличава, това е най-вече заради пришълците, а деца не се раждат.

Отново се връщаме в залата, която има прекрасен извит балкон, кокетна сцена и столове да се съберат няколкостотин души. А най-хубавото е, че тези хора се събират. Събират се всяка година от 2008-ма насам, за да празнуват заедно по време на фестивала "Ракия-магия". В последните две издания специален гост бе и Васко Кръпката, който дори посвети песен, но за това повече в интервюто ни с кмета на селото, което ще може да прочетете скоро.

Ако сте турист, няма какво да видите в с. Ганчовец. Да, природата е красива, но точно толкова красива, колкото навсякъде в Предбалкана. Ако обаче искате да живеете на спокойно и приветливо място, където все още има млади хора, това със сигурност е вариант.

И в този пътепис ще отговорим на трите въпроса: "Защо?", "Кога?" и "Как?"

Защо да го посетите

За да си купите къща. Не са много пустеещите къщи, но има такива, които очевидно чакат нов стопанин. Цените в момента са прилични, така че това е най-сериозната причина, поради която може да посетите селото. Също така и заради фестивала "Ракия-магия".

Кога

Селото е достъпно по всяко време на годината. Особено приятно е през пролетта и есента, заради панорамните гледки.

Как

Има ЖП спирка, като влак за там може да хванете от разпределителни гари в Горна Оряховица и Тулово.

Ако пътувате с автомобила, има два варианта. Ако сте на главен път номер 5 (Стара Загора - Русе) и пътувате в посока Русе, свийте на отбивката вляво на петия километър след Дряново. Ако се движите в посока Стара Загора, отбивката е вляво и е на около 15 километра след Велико Търново. Има достатъчно ясни указателни табели.

Вторият вариант е по стария път от гр. Дряново. За целта трябва от центъра на града да тръгнете на изток по ул. "Шипка", която впоследствие се прелива в шосето за с. Ганчовец.

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ С. ГАНЧОВЕЦ


Опишете вие вашето село и ни изпратете снимки и текст на [email protected], за да го направим по-известно и да му вдъхнем живот.

Ако искате да следите най-интересните и важни за вас новините, следете и страницата ни във Фейсбук - тук!



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар