Вход | Регистрация

Честит 6 септември - Ден на Съединието

Честит 6 септември - Ден на Съединието
thinkstockphotos.com

Съединението прави силата!

129-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България празнува на 6 септември България.

На тази дата през 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Ето как ще отбележат празника в градовете от централната част на Северна България.

Във Велико Търново честването ще започне от 10.30 ч. пред Общината с издигане на националния флаг на Република България и слово на кмета Даниел Панов.

В 10.45 ч. пред паметник "Майка България” ще се състои празничен благослов и военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност. От 21.00 ч. на площад "Цар Асен" жителите и гостите на града ще могат да гледат аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина”.

Във връзка с тържественото отбелязване на деня ще настъпят временни промени в организацията на движението на моторни превозни средства на 6 септември /събота/: от 10.15 до 11.00 ч. за движение ще бъде затворен участък от ул. "Васил Левски” - от МДТ "Константин Кисимов” до Община Велико Търново. Вечерта от 20.45 до 21.45 ч. ще бъде затворен площад "Цар Асен І”.

Тържествена церемония ще се проведе в Русе 11.00 ч., пред Паметника на Свободата. Водещ ще бъде актьорът от Драматичен театър "Сава Огнянов” Венцислав Петков. Почетен караул ще бъде строен в чест на събитието. Програмата на церемонията включва слово за празника, произнесено от областния управител на Русе Симеон Иванов, както и благодарствен молебен, който ще отслужи Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум. Гражданската позиция за духа на Съединението днес, ще изрази в словото си известната русенска поетеса, литературовед и преподавател в РУ "Ангел Кънчев" д-р Мира Душкова.

Церемонията ще премине под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В края на церемонията, официалните гости, както и гражданите на Русе, ще имат възможност да положат венци пред Паметника на Свободата в чест на големия български празник.

В Севлиево честването е от 10:30 часа днес пред Паметника на Свободата. От името на Община Севлиево и в Общински съвет Севлиево ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Трявна от 11:00 часа пред паметника на Петко Славейков ще бъдат изпълнени стихове от деца от ОДЗ "Калина”. Ще бъде произнесено слово за участието на капитан Райчо Николов и Петко Славейков в подготовката и обявяването на Съединението. Кметът инж. Драгомир Николов и д-р Нели Цанева, председател на Общински съвет, ще поднесат венци и цветя.

Община Дряново и НЧ "Развитие-1869” организират концерт на Общински духов оркестър - Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков от 10:30 ч.

Следва литературно-музикалната композиция "За теб, Българийо" с участието на Дамска вокална група "Стринавско ехо” и деца от летните клубове към НЧ "Развитие-1869”. Честването ще се проведе в Големия салон на "НЧ Развитие-1869” - Дряново.

Тържественото честване в Плевен включва Панихида в памет на загиналите от IV пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. от 11.00 часа. Ще последват слова и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите от IV пехотен полк в Сръбско-българската война, празничен концерт на Северняшки ансамбъл, който ще се проведе на централната алея в Градската градина.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар