Вход | Регистрация

Честит Ивановден!

Честит Ивановден!
Снимка: Булфото

Днес отбелязваме Ивановден. Народният празник се чества и от Българската православна църква в чест на Св. Йоан Кръстител.

Според народните вярвания св. Йоан покровителства кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве, което се прави на Йордановден, продължава и на Ивановден, като в някои райони на страната е по-характерно за този празник. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците.

Обредът навсякъде в страната е за младоженците, а кумът или деверът извършват действието, което се разглежда като затварящ елемент от сватбената обредност.

В югозападна България се къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

На Ивановден се ходи на гости у кумувете. Кумците носят кравай, месо, вино и се прави обща трапеза.

На днешния празник изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Ивановден е най-отбелязваният празник. Днес празуват хората с имена: Иван, Иво,Ивайло, Ивелин, Ивет, Йоан, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Ива, Ивайла, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина, Ивалина, Ивона, Ивалена, Иванета, Йоана, Йована, Йонка, Йонко, Жанета, Жана, Инна, Калоян.

Още за празника, може да прочетете ТУК.

 << Sever.bg във Facebook >>



Уикипедия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар