Вход | Регистрация
Русе 21°C

40% повече бижута са обработили в НАП

40% повече бижута са обработили в НАП
Снимка: sxc.hu

25 044 броя пръстени, ланци, обеци, гривни и други бижутерски  стоки са обработени през 2012 г. в лабораторията на офиса на НАП в Русе.  Те са с 40 % повече, спрямо предходната 2011 г., като само сребърните изделия са с над 10 000 бройки повече.

Освен в поверието, че през високосна година - като отминалата, се носи сребро, причината е и заради по-ниската му цена, която е доста по-приемлива за затруднените финансово клиенти да направят хубав подарък на любимите си хора.

В лабораторията са проверени над 3 600 златни изделия, което е с близо 500 по-малко от предната година, но пък впечатляват с новия дизайн на моделите. Преди коледните празници в русенската лаборатория е била обработена голяма партида от Испания в интересен и конкурентен художествен стил.

Лабораторията в офиса на НАП в Русе е сред 7-те в страната, в които се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни изделия за продажба от търговци, от вносители или от производители с материали на клиента – т. нар. занаятчии. Печатът, който се поставя върху златните,  изобразява стилизирана роза, а върху сребърните – житен клас и съответната проба.Златото и среброто се проверяват чрез метода с еталони на камък. Издава се свидетелство за броя, грамажа и установения титър на проверените и маркирани изделия.

      


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



akcent.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар