Вход | Регистрация
Русе 21°C

От кого се рисува кафето?

От кого се рисува кафето?
Владимир Стоев е на 26 години. Той е родом от Горна Оряховица. Завършил е средното си образование в СОУ "Вичо Грънчаров" в града, в художествена паралелка. Сега работи във Варна. От 2 години се занимава с изкуството “бариста” и е бариста мастер. На новаторската техника се е научил във варненска кафетерия.

При изключително голям интерес премина срещата с Влади, която се проведе в Професионална гимназия по туризъм "Васил Берон" във Велико Търново. На нея специалистът демонстрира пред ученици приготвяне на кафе по техниката "бариста”. Срещата се организира съвместно с "Бар Академия”.

"Барист” – нова, интересна и все още непозната у нас кариера. Да си барман и да приготвяш кафе е нещо различно от  това да си "бариста”. "Барист” е човекът, който познава всички възможни видове кафета, може да ви приготви точно това кафе, което вие искате според критериите ви за аромат, вкус, сила, та дори и чувства, които искате да ви споходят, след като изпиете чашата кафе.

Произходът на думата "barista” може да се потърси в италианския език. И сега италианците използват тази дума – тя означава "човекът зад бара (или бар-плота), който приготвя еспресо и всякакви други видове кафе, както и сервира алкохолни и безалкохолни напитки”.

Влади, имаш си собствен почерк при баристата? Какво по-различно прилагаш?

Класическият стил за баристите е рисуване с кафе и мляко. Млякото се излива по специфичен начин в чашата. Бариста кафето го съчетаваме с мляко, с точна температура, около 65 градуса. То става пухкаво, без балончета, кремообразно, вкусно. Каничката и млякото трябва да са студени. А моят стил е различен - при приготвянето на кафето и затоплянето на млякото. Аз рисувам върху кафето с топинги и сладки изделия. Те са все едно моята четка, с която рисувам. Правя тематични кафета, персонални, за празник. Понякога използвам и шаблони, който се правят от картон. Наложени върху млякото се поръсва с канела и се получава образ.

1398683

Тайната е...

Да имаш желание да го научиш това изкуство, да го практикуваш и да има хора, които да го консумират. Всеки един остава приятно изненадан и се радва на топлата напитка. Тя е нещо малко, малък жест. Успявал съм да потуша дори семейни свади с едно кафе, с изписано име на любимия. Главната ми цел и желания е да доставям радост на хората, да ги накарам да се усмихнат и денят им да стартира по един хубав начин. Всички се усмихват при вида на бариста кафето. Запаметяват снимките и тогава пият. Усмивките и радостта им ме мотивират още повече да продължавам да се занимавам с това.

Може ли да бъде като учебен предмет в училище?

Може, в зависимост от това, дали ръководството го иска. Интересно би било за хора, които за в бъдеще искат да се занимават с тази професия. В момента тя се изучава в школите за обучение на бармани чрез "Бар академия", една амбизиозна школа, която помага на таланти да се развият. Баристатът е развлекателно занимание, вид изкуство. Гимназията по туризъм във Велико Търново има нужното оборудване, с което да показва как става на практика. Има предмети като труд и техника, спорт, музика, защо да няма и едно изкуство с кафе.

1398687

Стана модерно да се пие кафе. Всяка среща се определя с това. Имаме ли култура на пиене на кафе?

Модерно е, да, наистина. То е било актуално винаги. Това е вторият сектор, най-развит след петрола.  Но имаме ли правилна култура? Опитваме се да я наложим. Лате артът тепърва навлиза у нас и хората тепърва ще се запознават това, кое кафе е правилно да се пие, как да усетят най-добре вкуса на кафето, късо, нормално. То ни дава широк диапазон от теми и начини да се приготви.

Хората са свикнали да пият дълго кафе. То съдържа много повече кофеин, отколкото нормалното, което изтича от машината за 20-25 секунди. При него се извличат полезните качества, усеща се точния вкус и съставките, събрани в 25-30 мл кафе. Най-хубаво е късото - то е балансирано, плътно на вкус. Когато продължава да тече за дълго в него влизат катрани и други лоши вещества, кофеинът е в повече, кафето става силно. Това е грешна представа от клиентите.

Млякото и сметаната не променят ли вкуса на кафето?

Да, променят го, но миксът е страхотен.

1398684

Как се рисува, не е ли много сложно?

Лесно е. Аз от малък обичам труд и техника и да изпипвам до детайли нещо. Така е и тук. Практиката също много учи. Аз рисувам с топинг за сладолед, в тубички и на тънката струя се допълват очертанията.

Кое е най-хубавото кафе?

Най-хубавото кафе е бразилското. Италианското също не отстъпва. Зависи от начина, по който е отгледано, изпечено, обрано, на ръка основно. Най-хубавите - еспресо и капучино. Кафето винаги ще си остане актуална напитка. Най-много се пие сутрин, по обяд не толкова, до 16.00 часа обикновено. Има начини всеки да пие кафе, има и безкофеиново.

Прясно смляното кафе е най-добро. Домашно приготвеното на джазве също. Има машини и у дома да си направи човек хубава напитка. Има богата гама от ароматни кафета, такива с мляко.

Как се учиш?

Наблягам на практиката, защото тя е най-добрият учител. Чета постоянно. Баристът е нова професия, тепърва навлиза в нашата държава. Най-общо казано това е кафе специалист. Работи с кафе и мляко, и съчетава визия с качество. Тези, които я използват, са много малко. Аз имах желание да изградя собствен стил и го постигнах. Обичам работата си и ще продължа и за в бъдеще да се занимавам с това. Има три златни правила за правилното пиене на кафе. Това са правилното място, на което да се консумира, правилният човек, който да го приготви и вкусът на самото кафе.

1398677

1398676

1398694

Още снимки от впечатляващата демонстрация може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар