Вход | Регистрация

Русе 21°C

Посланикът на Индонезия посети Русе

Възможно сътрудничество с островната държава

Посланикът на Индонезия посети Русе
Областна администрация - Русе

Посланикът на Индонезия Н. Пр. г-н Бунян Саптомо и областният управител на Русе Стефко Бурджиев се срещнаха днес. Повод за визитата на индонезийския посланик не беше само да се представи, но и да проучи възможностите за икономическо и културно сътрудничество на областно ниво. Все пак Индонезия е огромна държава с 240 млн. души население, така че по-логично е да се осъществи връзка с конкретна област, а не с цялата страна.

Най-голям е пазарът на зърно и месо в Индонезия. В момента основно те внасят тези стоки от САЩ и Австралия, но са отворени и към други държави, които биха предложили по-конкуретни цени, по-високо качество и по-екологични продукти.

В Индонезия особено много се търсят зърнените и инстантни храни като хляб, макарони, спагети, но има недостиг именно на тях. Причината е много проста в държавата се отглежда ориз, но не и зърно. Така индонезийците трябва да намерят най-удачния и удобен за тях вносител на конкретните стоки.

Досега Индонезия си е сътрудничила основно с Холандия, но ако отношенията с България и по-конкретно с Русе станат сериозни, дунавския град може да стане най-голямото пристанище за търговия с палмово масло, каучук, какао и кафе.

Вторият акцент по време на срещата бе културното сътрудничество като Н. Пр. г-н Саптомо обеща, че при организирането на подходящ международен фестивал в русенска област, ще съдейства за представянето и на индонезийски участници.

В края на срещата се размениха подаръци. Посланик Саптомо подари на областния управител плакет на Посолството на Индонезия. От своя страна пък Стефко Бурджиев даде албум, разказващ историята на аристократично Русе.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар