Вход | Регистрация

Русе 21°C

Тръгна търгът за ж.п. връзка Александруполис-Варна до Русе

Тръгна търгът за ж.п. връзка Александруполис-Варна до Русе

Гърция пусна на търг изграждането на железопътна връзка между пристанищата Александруполис и Варна, която ще стигне и до Русе, съобщава гръцкия вестник. Според изданието целта на връзката е да се заобиколи Босфора и да се поеме значителна част от товаропотока по море през проливите. Свързането ще действа като алтернативен вариант за превозването на стоки от Босфора, което досега е ставало за два дни и половина, а с новата ж.п. линия ще бъде сведено до шест часа. Освен това разходите по този вид транспорт са по-малки.

Стойността на проекта е 4 млн. евро, а срокът за изпълнение е 12 месеца от сключването на договора. Ж.п. връзката ще превърне Александруполис в стратегическо пристанище, тъй като то ще има връзка с Варна, Бургас и Русе, а по трасето ще могат да се превозват различни товари и най-вече контейнери. Българската част от ж.п. линията ще се рехабилитира с европейски средства. Две години българските експерти от националната компания "Железопътна инфраструктура" и техни колеги от Кавала и Александруполис изготвят проект за изграждане на железопътната връзка.

Проектът вече е получил одобрението на Европейската комисия. Предимствата на този проект е по-рентабилна цена на транспорта, а и ще бъдат спазени екологичните показатели. Линията ще бъде част от Трансевропейската пътна мрежа. От ЕС ще отпуснат 2,5 млн. евро за проучване на трасето. А то ще бъде комбинирано - морската част от коридора ще включва връзките до гръцките пристанища. Следва железопътната отсечка до Бургас и Варна и от там до Русе. Проучването започна през септември 2012 година.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



В-к Бряг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар