Вход | Регистрация
Русе 21°C

Нона Караджова откри новата защитена местност край Търново

С обособяването на меандъра, животинските видове са се увеличили

Нона Караджова откри новата защитена местност край Търново
Снимка: Север.бг

Защитената местност по поречието на р. Веселина бе открита днес тържествено от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

В откриването участваше и инициаторът на зелената идея - проф. Евгений Дайнов, който е започнал да работи за нейната реализация още преди 25 години.

"Най-накрая се появи цивилизация и четвъртвековната война спря", заяви шеговито Дайнов по адрес на Министерството и на местните власти, които го подкрепиха след доста дългото чакане.

Река Веселина беше единствената незащитена местност от плана на НАТУРА 2000: "Защитената територия е не само преимущество, но и отговорност", коментира кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Проектът, който включваше и възстановяване на стария меандър на реката, струва 98 000 лева и е реализиран с помощта на световната фондация за дивата природa WWF, фондация DOEN, работата на местната ловно-рибарска дружна и сдружението "За Веселина".

Министър Караджова си позволи да направи асоциация със сутрешните трусове, като заяви предупредително: "Ако не опазваме природата, виждаме как тя ни го връща. Трябва да сме по-отговорни."

"Над 80% от реките в България са сериозно и трайно увредени, което налага мисленето за възстановяване в някои техни участъци. Проектът е не само демонстрационен, а и експериментален за това, как можем да опазваме реките", коментира Иван Христов от WWF.

По проекта на р. Веселина в района на Мерданя е изготвен нов моделен рибен проход на бента; изградено е допълнително мостче, дооформен е пътя на водата през стария меандър; маркирани са границите на новата защитена територия.

При представянето на проекта пред жителите на с. Миндя стана ясно, че към момента защитените зони в България са 505, а новооткритата е 6 за региона. Меандрите са естественото място на обитаване за различни видове животни и птици и това са местата, в които те могат да оцеляват.

Преди обособяването на участъка от 4-5 км от р. Веселина в защитена зона е имало 7 вида риба. След възстановяването на стария меандър видовете риба са вече около 15. Това е домът и на няколко семейства видри, които преди ги е нямало. Забелязани са и двойка черни щъркели, задържащи се все по-често на това място.

След официалното откриване за журналисти, организаторите представиха проекта и пред местната общественост.

Вижте снимки от мястото на събитието!

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар