Вход | Регистрация

Русе 21°C

Обсъдиха инсулта на конференция

Обсъдиха инсулта на конференция
Д-р Нели Петрова по време на лекцията
МБАЛ - Русе

Научна конференция за ранно лечение и вторична профилактика на исхемични мозъчни инсулти се състоя в Русе късно снощи. Тя се организира от Научното дружество по неврология съвместно с МБАЛ-Русе АД.

В нея участваха изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Нели Петрова, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ -Русе д-р Пенка Бахчеванова, невролози от болницата, специалисти от отделението по образна диагностика и екипът на Спешното отделение.

Д-р Нели Петрова изнесе лекция на тема "Заедно в профилактиката и лечението на исхемичен мозъчен инсулт".

"Екипите на ЦСМП са главните действащи лица, които трябва да се отзоват първи и своевременно и незабавно да транспортират пациентите до болницата. Най-важното, което пациентите трябва да знаят е, че единственото ефективно лечение е венозната тромболиза, която трябва да се осъществи в първите 4,5 часа от началото на появата на симптомите.

Изключително важно е те да са информирани и незабавно да потърсят медицинска помощ в Спешното отделение. Не е необходимо в случая да се обръщат към личните си лекари и да търсят специалисти, а трябва да се подхожда, както при сърдечен инфаркт - защото ефект може да се постигне само в тези първи часове, в които е необходимо провеждане на скенер, вземане на кръв за лабораторани изследвания, за което също е нужно време.

Пациентът трябва най-бързо - до 2,5 - 3 часа, от появата на симптомите да бъде в болницата, да е прегледан, да са проведени изследванията и да започне прилагането на медикамента", обясни д-р Нели Петрова.

Повече за заболяването, симптомите и лечението очаквайте в рубриката "Да научим повече".

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар