Вход | Регистрация
Русе 21°C

Плевенският робот вече отстранява злокачествени тумори

Почти никаква кръвозагуба, бързо възстановяване, голяма точност в движенията и кратко време на операцията са сред предимствата на модерната хирургия

Плевенският робот вече отстранява злокачествени тумори
Снимка: Булфото

Единствената за България операция на тумор в напреднал стадий е извършена с роботизираната система "Да Винчи" в Плевен. Екипът на проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет Плевен, е отстранил злокачествените образувания на 55-годишна плевенчанка.

Досега с робота са премахвани тумори от 1-ви стадий на развитие, докато при тази операция са отстранени раковите образувания в напреднала фаза от влагалището и таза на жената. Първоначалната диагноза на пациентката е била съвсем друга - рак на тялото на матката, при което е отстранен целия орган. "Когато се установи, че се касае за карцином на шийката на матката, трябва да се направи друг тип по-сложна операция, свързана с отстраняване на лимфни възли и раковата тъкан – радикална параметректомия”, уточни проф. Горчев.

Сред предимствата на тази високотехнологична апаратура е бързото възстановяване, милиналната кръвозагуба и краткото време на операцията. При обикновения вид хирургическа намеса се губи около 1,5 л. кръв, докато с роботонизираната система "Да Винчи" пациентката е загубила минимални количества. Жената ще бъде изписана утре, а при другата операция, възстановяването й щеше да трае поне месец.

Според проф. Горчев, пациентката няма да има проблеми в бъдеще. По думите му точно това е смисълът на модерната хирургия - почти никаква кръвозагуба, голяма точност в движенията и бързо възстановяване. Досега са правени подобни операции в Европа и САЩ.

Стойността на операцията е около 10 хил. лева, но за плевенчанката е била безплатна, тъй като лечението е било платено от държавата. Здравната каса е поела 1 700 лв., а останалите са платени от Здравното министерство.

"Има финансиране за операциите на 100 раково болни жени. В сравнение с минали години, за тази година финансирането е за повече жени, но за жалост у нас има много болни дами”, посочи лекарят. Финансирането за системата се осигурява година за година и в края на 2011 г. ще се водят нови преговори за средства и сключване на договори.

По думите на проф. Горчев по финансиране за роботизираната система, България се доближава до това в Италия и Франция. "При нас моделът на финансиране е междинен – има програма от Министерство на здравеопазването, а се финансира от НЗОК”, поясни той.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар