Вход | Регистрация
Русе 21°C

"Цветята на малката Ида" разкрасиха библиотеката

"Цветята на малката Ида" разкрасиха библиотеката
РБ "Любен Каравелов" - Русе

За осма поредна година Регионална библиотека "Любен Каравелов” в Русе организира Маратон на четенето. Инициативата е посветена на две важни дати 2 април - Международния ден на детската книга и 23 април - Международния ден на книгата и авторското право.

На откриването вчера присъстваха деца от ЦДГ "Радост", които с интерес и внимание чуха приказката на Ханс Кристиан Андерсен "Цветята на малката Ида". Една от най-известните творби на датския писател беше прочетена от Ирена Петрова, директор на Дирекция "Социални дейности" в Община Русе, Вергилия Грънчарова, общинска съветничка от групата на БСП, Теменуга Хараланова,  директор на Кукления театър и Огнян Жеков, директор на Военния клуб в Русе.

Гостите на библиотеката имаха възможност да видят презентация за Андерсен, който е роден на 2 април, с части от негови приказки и илюстрации към тях. На открита витрина във фоайето бяха подредени портрети на писателя и копия на хартиени изрезки, които той е правил, създавайки творбите си.

Акцент в Маратона на четенето ще бъде ранното детско четене и развитие. По този повод Библиотеката организира мини мобилни библиотеки - на три русенски детски градини ще бъдат предоставени детски книжки и ще останат на разположение на децата и педагозите в продължение на една година.

Маратонът продължава в съботния ден на 6 април, когато от 10.30 часа в Стаята на приказките в Детския отдел на Библиотеката доброволци ще четат приказката на Андерсен "Храбрият оловен войник”, а от 11.00 часа ще се прожектира анимационният филм "Новите дрехи на царя” по едноименната приказка на  датския писател.

Маратонът на четеното в Русе е част от национална кампания, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация "Българска книга".




Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар