Вход | Регистрация
Русе 21°C

Безплатен вход в Сексагинта Приста

Следващата седмица ще можете да посетите "гратис" и музейната зала "Тома Кърджиев"

Безплатен вход в Сексагинта Приста
Снимка: РИМ-Русе

Безплатна за посещение е експозицията на открито в римската крепост Сексагинта Приста днес. Желаещите да се запознаят и насладят отблизо на забележителностите й, ще имат възможност да го направят, без да плащат вход. В следващата сряда (25 януари) вход свободен пък ще обявят в музейната зала "Тома Кърджиев", която също ще може да бъде разгледана безплатно.
Сексагинта Приста е римска крепост, построена върху развалините на старо тракийско селище през I век след н.е. Името й в буквален превод означава "Пристанище на шестдесетте кораба", което идва да покаже, че на мястото на днешния град Русе се е намирало едно от най-големите търговски средища на целия Балкански полуостров.
По време на Великото преселение на народите, през V-VI век, както и всички останали градове по долното течение на река Дунав, която по онова време е северна граница на Византия, Сексагинта Приста е разрушена при безкрайните нападения на авари и славяни. През IX-X век на мястото на развалините възниква укрепено селище, което е предшественик на Русе.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар