Вход | Регистрация
Русе 21°C

Киселото мляко лекува!

Това обяви немски учени

Киселото мляко лекува!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българското кисело мляко има уникалния шанс да се превърне в световна сензация. Стига да съумеем да се възползваме от шанса си и да намерим далновидна политика за това. Неслучайно японците от години идват у нас и си вземат закваска, за което вече писахме.

Откритието са направили германски учени. Те казват, че българското кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон. Откритието е шанс не само за страдащите от нея, то отваря добри възможности и пред България.

Германските медии го нарекоха "медицинска сензация”.

"Зексише Цайтунг” описва медийната треска в института "Макс Планк” в Дрезден, където беше оповестено фундаменталното откритие: "Историята звучи невероятно! Две вещества могат да ремонтират нервните клетки. Тези вещества се срещат в най-обикновени хранителни продукти – в киселото мляко и в недозрелите плодове".

Глюконовата киселина и един от видовете млечна киселина, известен като D(-)-лактат, могат да възстановяват увредени нервни клетки. Стига тези клетки да са все още живи.

Болестта на Паркинсон се състои тъкмо в дегенерирането на тези неврони, които произвеждат допамин. Един от факторите, причиняващи болестта, е дефектиращ ген, известен като DJ-1. Този дефект пречи на глюконовата киселина и D(-)-лактата до достига до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена важност. Учените от института "Макс Планк” са открили, че D(-)-лактатът, който се съдържа в истинското българско кисело мляко, може да отстрани тази повреда – но все още не знаят какъв е механизмът.

В лабораторията под ръководството на професор Теймураз Кучалия вече си приготвят кисело мляко с подкваса, внесена от България. "На всичкото отгоре е и вкусно”, шегува се пред журналистите Антъни Хайман, един от учените. Той и неговите колеги вече са внесли искане да патентират откритието си и смятат да основат своя фирма.

Навярно голямото откритие на германския научен екип ще отвори поле за работа и на българските учени, които би трябвало да имат достатъчно разработки по темата.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Източник: dw.de
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар