Вход | Регистрация
Русе 21°C

Места с интересна история в Русе

Места с интересна история в Русе
Снимка: Север.бг

В Русе история и истории се крият зад всеки ъгъл, смятат приятелите от Peika.bg. Не може човек просто да си се разходи без някоя да му се изпречи на пътя. Ето пет от емблематичните за града места с техните любопитни истории и факти.

Площадът на Свободата

Това е централният площад и един от малкото в Европа, които събират 12 улици. Тук се намира сградата на Доходното здание, както и паметникът на Свободата – дело на архитекта Симеон Златев и италианския скулптор Арналдо Дзоки. Срещу паметника, зад градинката с кафенетата, е къщата, в която за пръв път у нас се е прожектирало кино.

На площада се намира и Съдебната палата, а в близост до нея е къщата с часовника, където е била първата банка в града. В близост са Русенската опера, храмът "Св. Троица”, библиотеката и Историческият музей.

Доходното здание

Построено е през 1901 г. по план на виенския архитект Раул Паул-Банк. Сградата трябвало да носи доходи на общината и в нея се откриват магазини, казино, помещават се театърът, библиотеката, художествената галерия. Върху зданието има статуя на Меркурий – римския бог на търговията. През нощта сградата е също толкова красива, колкото и денем заради художественото си осветление.

Съдебната палата

На мястото на днешната Съдебна палата преди това се е простирал старият рибен пазар. Скулптурите по фасадата на палатата са дело на професор Любомир Далчев, а цветните стъклописи са изработени в Германия. Сградата е на два етажа с гранитен под, разноцветни прозорци и мраморни колони.

Крепостната порта "Кюнту Капу”

Името буквално означава "Вратата с тръбата”. Тази порта, цялата обкована в желязо, е била част от Русчушката османска крепост (Русчук е старото име на Русе). Край нея минавал тръбопровод – част от водоснабдителната система на града. Можете да видите "Кюнту Капу” на излизане от Русе. Точно до портата се намира най-новата църква в Русе "Света Петка".

Разходка по кея

Кеят е лицето на града и прекрасно място за разходки. Насладете се на Дунав по залез слънце, за да бъде преживяването ви още по-незабравимо. Над Дълбокия път, направен по времето на Мидхат паша, се протяга мостчето на въздишките, където влюбените разменят целувки. А след приятната разходка можете да се отдадете на кулинарни удоволствия със специалитети от прясна дунавска риба. 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар