Вход | Регистрация

Русе 21°C

Рецепти за естествени великденски яйца. Епизод 1

Искате ли да придадете повече задушевност и романтика на великденската си трапеза? Ето ви един не толкова лесен, но много ефективен начин

Рецепти за естествени великденски яйца. Епизод 1
Снимка: sxc.hu

С течение на времето великденските яйца са се превърнали в най-популярния символ на големия пролетен християнски празник. Както повечето обичаи и традиции, свързани с "новите" световни религии обаче, и боядисването на яйца има корени далеч назад в историята на човечеството.

Почти всички древни цивилизации приемали яйцето като символ на прераждащата се след зимния сезон природа, на плодородието и назряващия в него живот, който в един момент става достатъчно силен, за да се появи на бял свят. В Египет, Близкия Изток, Персия, Китай и Римската империя преходът към пролетта се отбелязвал пищно, а неотменна част от символиката на празника било боядисването на яйца, възприемани като творение на боговете и олицетворяващи вечно възраждащата се сила на живота.

Именно от тези древни култури боядисаното яйце е пренесено в християнската традиция и му е придадена нова символика. То се превърнало във въплъщение на пещерата, в която бил погребан Христос, а разпукването му изразявало начина, по който той отместил камъка, затварящ входа й.

В миналото на Балканския полуостров и в частност в България най-голяма популярност имало преданието, според което Дева Мария се опитала да подкупи войниците, пазещи разпнатия й син, с кошница с яйца. Въпреки неуспеха на плана й, върху тях покапала кръв от раните на Спасителя и те се обагрили в червено, което поставило началото на традицията.

Друга разпространена легенда разказва, че когато из Йерусалим се разнесла мълвата за възкресението на Христос една връщаща се от пазар жена заявила на всеослушание, че би повярвала само, ако яйцата в кошницата й станат разноцветни.Това, разбира се, се случило на мига и яйцата грейнали в цветовете на дъгата.

Север.бг вече ви съобщи, заедно с няколко свои партньори през тази година решихме да вземем участие в инициатива, посветена на създаването на естествени великденски яйца. Както може да се предположи, става въпрос за боядисването и украсяването на неизменните гости на празничната трапеза с природни багрила и по традиционни начини.

Ето как можете да получите някои от най-използваните са боядисване на великденски яйца цветове по естествен начин: за светлочервено бабите ни прибягвали до цвят от мак, а за по-тъмните разновидности на този цвят - до червено цвекло; светлокафявите тонове били продукт на листа от сух кромид лук, а класическото кафяво - на черен чай или кафе; макар и в миналото да не е била достъпна, сега настърганата лимонова кора предоставя отлична възможност да се сдобием със светло жълто; по-тъмните нюанси на този цвят, както и оранжево можем да извлечем от шафран, чили на прах, бадемови листа или червен пипер; небесно синьо се получава от червено зеле, тъмно синьо - от домашно червено вино, зелено - от спанак или магданоз, а лилаво - от цвят от виолетки.

Когато яйцата се обработват с природен оцветител е хубаво да бъдат оставени в боята и след като се сварят, докато изстинат, за да се получи по-тъмен и наситен цвят. По този начин отделните яйца получават различна яркост. След това те се намазват със зехтин и полират с парче вълнен плат. За да не се счупят при варенето, яйцата трябва да бъдат извадени от хладилника поне 12 часа преди да ги сложим в тенджерата.

Ето и какви ценни съвети споделиха на www.facebook.com/estestvenvelikden две жени, предпочитащи да положат малко повече усилия, за да поднесат на празничната си трапеза красиви, природосъобразни и оригинални великденски яйца.

"Напоследък има толкова много различни видове бои ... всякаква химия - казва Недялка Маганева - ... Затова се върнах към боядисването на яйца с лучени люспи". Тя предлага няколко варианта за получаване на желания резултат.

При първия суровото яйце се обвива в цели големи люспи и се завързва в парче чорапогащник. Вторият пък залага на ситно нарязани лиспи, които се завързват и пускат да се варят в отварата. Госпожа Маганева споделя, че ако яйцата се сварят по този начин, те стават много красиви, а черупките им заприличват на мраморни.

Третият начин, предложен от нея, е за получаване на жълт или керемиден цвят. За целта сварените яйца се поставят в прецедена отвара за 2 до 5 минути, в зависимост от цвета, който се стремим да постигнем. Последният вариант, който Недялка Маганева довежда до вниманието ни, предлага идеи и за украсяване на великденските яйца. Това се прави с помощта на листенца от растения или изрязани от плътна хартия фигурки, които се залепят и се завързват здраво в чорапогащник. Подготвени по този начин, те се варят в отвара от лучени люспи. Яйцата се излъскват със салфетка с няколко капки растително олио.

Мирослава Славова пък ни предлага друг любопитен начин за боядисване на великденски яйца: като се увият в копринен плат, украсен с различни фигури. Тя предупреждава, че тъканта трябва да е 100% естествена, защото в противен случай резултатите няма да са най-добрите възможни. Преди да се сложат в тенджерата, за да се сварят, яйцата трябва да бъдат плътно завити в копринените парчета, чиито краища се завързват с ластик или връв.

Госпожа Славова оставя избора на бои на вкуса на всяка домакиня. Задължително обаче е към водата да се добави 1 супена лъжица бял оцет и да се вари в продължение на 15 минути.Тя също ни предупреждава да развием плата едва, след като яйцата изстинат.

Очаквайте още любопитни "рецепти" за природни великденски яйца на Север.бг, но не пропускайте да посещавате и страницата www.facebook.com/estestvenvelikden. Кой знае, може пък да ви дойде и вдъхновение да споделите някоя от рецептите, които знаете от баба си...

_____________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар