Вход | Регистрация
Русе 21°C

Русенци пият повече, отколкото ядат

Най-често превишават с количеството бира

Русенци пият повече, отколкото ядат
Снимка: Thinkstock/Guliver

Русенци пият повече, отколкото ядат. Това сочи статистиката за 2013 г.

С 2.2 литра се увеличава потреблението на алкохолни напитки средно на лице и достига 39.2 литра при средна консумация за страната - 27.1 литра. Най-масово потребяваната напитка е бирата - за област Русе средномесечното потребление на лице от домакинство достига 2.2 литра.

За разлика от пиенето, което се увеличава според данните, консумацията на другите продукти намалява.

Така например потреблението на прясно мляко е ниско, регистриран е спад и в приема на сирене и кашкавал, хляб и тестени изделия, пресни и замразени зеленчуци, и плодове.

Средната консумация на месо за годината на лице от домакинство е 35.4 кг или с 2.8 кг по-малко от 2012 година. Независимо от това тя остава над средната за страната - 32.2 килограма. С 1.2 кг намаляват потребените количества месни произведения и достигат 17.6 кг средно на лице. Средната консумация на месни произведения на едно лице за страната е 14.4 кг при 14.3 кг през 2012 година, информира "Дунавмост".

И още. Домакинствата в област Русе са изразходвали с 0.5% по-малко средства средно на лице в сравнение с предходната година.

Както за страната, така и за област Русе основната част от разходите (в рамките на 83-85%) са насочени за задоволяване на потребностите, а близо 4% от общите разходи са свързани с данъчни разплащания. Относителният дял на разходите за храна от общия разход средно на лице в област Русе през 2013 г. е 31.5 при 33.1% през 2012 година. За страната също е регистрирано намаление, но то е значително по-малко - само 0.2 процентни пункта.

Намалява и потреблението на цигари до 337 броя на лице (при 414 за 2012 г.).

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар