Вход | Регистрация
Русе 21°C

Зелената енергия събира българи и румънци в Русе

Семинарът, който се провежда на 14 и 15 юни е на тема "Възобновяеми енергийни източници в трансграничния регион Румъния-България”

Зелената енергия събира българи и румънци в Русе
Снимка: Община Русе

Русенският университет "Ангел Кънчев" домакинства научно-технически семинар на тема "Възобновяеми енергийни източници в трансграничния регион Румъния-България”, която се провежда на 14 и 15 юни в конферентна зала № 1 на хотел "Рига" в гр. Русе.

Семинарът се организира по проект "Румънскo - българско съвместно сътрудничество за дългосрочно и устойчиво развитие на младите човешки ресурси в областта на технологии за възобновяема енергия, с цел преодоляване на социално-културната бариера и откриване на общи възможности за намирането на работа в трансграничната зона” и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Началото на конференцията се поставя от проф. д-р Никола Михайлов, който ще прочете пленарния доклад на тема "Възобновяемите енергийни източници и технологии в трансграничния регион Румъния – България: образователни, социални и технологични аспекти”.

По време на семинара експертите по проекта, лектори от водещи организации, университети и институти, заедно с участниците в научно-техническия семинар ще анализират сектора за възобновяеми енергийни източници, като специално внимание ще се обърне на новостите при получаване на енергия от вятъра, фотоволтаичните и горивните клетки, биомасата и биогоривата, комбинираното производство и енергийната ефективност.

На работна среща, екипът ще представи подготвените за отпечатване учебник и ръководство за упражнения, предназначени за включената в учебния план на факултет ЕЕА на РУ дисциплина "Възобновяеми енергийни източници и технологии”.

Ще бъдат дискутирани възможности за международно сътрудничество на РУ с румънски университети в Румъния в областта на възобновяемите енергийни източници и технологии, както и трансграничното сътрудничество между университетите в БЪлгария и Румъния с цел подобряване нивото и подготовката на бъдещите вишисти.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар