Вход | Регистрация
Русе 21°C

Маратон на четенето стартира в Севера

Маратон на четенето стартира в Севера

Националният маратон на четенето е традиционна инициатива на Българската библиотечна асоциация, в която ежегодно от 2 до 23 април вземат участие български библиотеки, училища, културни институции и много други формации.

В РБ "Априлов – Палаузов" в Габрово Маратонът започна в с арабската приказка "Харет и глинените гърнета”, която библиотекарят Павлина Велева прочете пред деца от ИМКА - Габрово. Поуката от приказката за това колко е важно да знаеш и да можеш, за да успяваш, естествено премина към мултимедийната презентация "Най-забавните детски библиотеки в света”.

1240632

Децата, на възраст 7 – 11 години, взеха активно участие в "разлистването" на "Дървото на библиотеката” – игра с въпроси и отговори за структурата, вътрешните правила, организацията и услугите.

1240630

"Листенцата” на библиотечното дърво представляваха написан отговор на всяко дете след зададените им въпроси от библиотекаря. Всички те бяха закрепени на "дървото” и прочетени, за да се откроят верните отговори и да се оформи общата библиотечна картина.

1240637

Другата забавна игра, в която всички взеха участие, бе наречена "Познай кой е авторът на произведението?!”. В нея заедно с прочитане на заглавието  бяха четени и откъси от книги, разкази, новели, чиито автори децата трябваше да отгатнат.

Седмицата на детската книга продължава с още интересни инициативи в Габрово:

8 април - "Познай приказката?" -  библиотекарите четат приказки в подготвителните групи на  ОДЗ "Дъга”. Начало: 10.30 часа.

9 април - "Библиотечен пътеводител” – посещение в Детски отдел на ученици със специални образователни потребности от клуб "Светоусещане” на  ОУ "Неофит Рилски”. Начало: 13.00 часа.

10 април - "Пътят на книгата” - презентация в Детски отдел с първокласници от  ОУ "Неофит Рилски". 13 часа.

7 – 11 април - Седмица на детската книга "Библиотекар за един ден" – деца в ролята на помощник - библиотекари

Седмица без санкции за невърнати в срок библиотечни материали

Аудио-четене "Книгите говорят":

15 април - Информационен център. Артистът Петър Евангелатов чете откъси от книгите "Нататък" и "Из моя век" на известния габровски писател Йордан Хаджиев. Начало – 11 часа.

17 април - Информационен център. Николай Хайтов чете своите "Диви разкази". Начало: 11 часа.

23 април - Фоайе. "Колко си хубава, Господи" - Недялко Йорданов - авторски песни по стихове на Христо Фотев. Начало: 11.00 часа.

23 април - "Моята любима детска книга" – четене на детски книги и образователни игри,с ъвместно с  доброволци на библиотеката в  ЦДГ "Мечо Пух”. Начало: 10.30 часа

23 април - Зала за събития и срещи. Среща – разговор  с поета Росен Желязков. Начало: 16.00 часа. Със съдействието на галерия "Орловска".

Само на 23 април всеки читател ще получи късметче – мисли за книгата и четенето и ще участва в томбола с подаръци книги.

За девета поредна година РБ "Любен Каравелов" в Русе се включи в Националната кампания Маратон на четенето.

Специални гости на официалното откриване на кампанията бяха Ирена Петрова – директор на Дирекция "Култура и образование", Владислав Атанасов – председател на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси в Обс – Русе, представители на областна администрация. Сред публиката бяха библиотекари, студенти-доброволци, родители, както и най-малките читатели от Група "Бебета и книги".

1240636

Началото на маратона постави актрисата Людмила Петрова, която прочете приказката "Капка вода" на Ханс Кристиян Андерсен. След нея в маратона се включиха и официалните гости на събитието. Откъси от своите любими книжки прочетоха второкласничката Симона Младенова и първокласникът Силвестър Събев, едни от най-редовните читатели на Детския отдел на библиотеката.

1240634

По време на събитието беше открита изложбата "Случайна среща с приказка", вдъхновена от едноименната библиотечна инициатива. В нея са се включили 200 русенски деца, а 130 от тях участват в изложбата със свои рисунки, вдъхновени от любими приказни герои и приказки. Детските творби са подредени във фоайето на първия етаж на библиотеката и могат да се видят до края на месец април.

1240642

40 малчугани от ЦДГ "Зора" в Ловеч се забавляваха искрено с приказките на Андерсен, разглеждаха книжки и редиха буквени пъзели.

Шестгодишната Теодора демонстрира пред своите приятели, че вече може да чете. По-малките възпитаници на детската градина показаха също своите познания за буквите.

1240645

Оказа се,че децата познават и обичат творчеството на Андерсен и се включиха активно в четенето на приказката "Принцесата върху граховото зърно".

1240685

С тази инициатива на 2 април – Международен ден на детската книга се постави началото на Похода на книгите и на поредица от инициативи на Ловешката библиотека през месец април. На 8 и 9 април ще гостува Борислав Ганчев, познат като Борко Бърборко.

Маратонът на четенето започна и в Регионална библиотека "Христо Смирненски” в Плевен и ще продължи с поредица от мероприятия чак до 23 април. Тези мероприятия са организирани от Детския отдел и отдел Чужди езици към библиотеката и се провеждат в Игротеката.

 Заниманията ще бъдат с участието на различни учебни заведения от Плевен, като темите са свързани с годишнини от рождението на известни автори. Първата тема "Пътешествие с книги” представлява литературна разходка из творчеството за деца на Ерих Кестнер, Станка Пенчева и Йордан Радичков. Това пътешествие ще бъде направено в началните класове на учебните заведения "Христо Ботев”, ГПЧЕ, СОУ "Христо Смирненски”, ОУ "Васил Левски” и НУ "Патриарх Евтимий”.

В рамките на маратона ще се проведе и състезанието "Всички букви зная. Мога да чета”. В надпреварата по четене ще се включат първолаците от ГПЧЕ, СОУ "Иван Вазов” и ОУ "Йордан Йовков”. Ще бъде организирана и литературна игра "Ние, приказните герои”. В нея ще участват децата от "Отец Паисий” и ГПЧЕ.

"На гости на гората” се нарича инициативата по случай Седмицата на гората. В тематичното интерпретативно и интерактивно занимание ще участват ученици от  СОУ "Иван Вазов”.

Под наслов "Да четем заедно” ще се проведе литературен маратон с класически произведения на българската и европейската литература. В  него са включени книгите "Под игото” и "До Чикаго и назад” по повод 120 години от издаването на романа на Иван Вазов и пътеписа на Алеко Константинов. Ще бъдат четени крилати мисли и афоризми на Оскар Уайлд по повод 160 години от неговото рождение. В този литературен матератон ще се включат ученици от СОУ "Христо Смирненски”, ОУ "Васил Левски”, ОУ "Йордан Йовков” и Прогимназия "Цветан Спасов”.

Специално в ОУ "Д-р Петър Берон” ще бъде организирана инициатива под надслов "Най-удивителната книга на Българското Възраждане”. За целта децата и техните преподаватели подготвят тематичен, посветен на 190 години от издаването на "Рибния буквар”.

Литературният маратон ще приключи с театрален празник. Закриването ще се проведе на 23 април в зала "Игротека” на Регионална библиотека "Христо Смирненски”. Последната инициатива е наречена "Вълшебството на приказките”, за нея  деца от ГПЧЕ и ОУ "Йордан Йовков” ще представят драматизация на  приказки на български и на английски език, обясни Севдалина Цолеевска.

Деца от групите "Мики Маус” и "Мечо Пух” от ЦДГ "Ален мак” гостуваха в детския отдел на Общинска библиотека в Горна Оряховица.

В Международния ден на детската книга, малчуганите четоха приказки заедно с библиотекаря Ивалина Григорова и Маргарита Златева, ст. специалист от дирекция "Хуманитарни дейности и международни връзки” на Общината.

1240684

В началото на срещата децата се запознаха с "Молбата на книгата”, от която научиха, че трябва да пазят и да се отнасят с внимание към книгите. След това изслушаха приказките "Горската библиотека” от Ангелина Жекова и "Самохвалко” от Петър Бобев, който е горнооряховчанин и тази година се навършват 100 години от рождението му.

По време на гостуването, децата разбраха каква е разликата между книжарница и библиотека и как се заемат книги. На тръгване, малчуганите подариха на библиотекарите свои рисунки на тема "Моята любима приказка” и разделители, изработени също от тях. С рисунките в детския отдел на Общинска библиотека ще бъде подредена изложба. Главният библиотекар Светла Гъркова, подари на всяка от групите по една книжка с пожелание децата да си направят своя библиотека в детската градина.

Двете библиотеки в Свищов организират маратон на четенето "Четяща България – четящ Свищов”. В мултимедийната зала на градска библиотека в Свищов на 7 април ще се състои "Час на приказката”, с участието на ученици от 5-ти клас на ОУ "Филип Сакелариевич”.

На 8 април ЦДГ "Калина Малина” ще гостува на Градска библиотека - Свищов. Ще бъде представена драматизация , посветена на детската книга и литературна екскурзия из отделите на библиотеката.

На 9 април ще се състои четене на приказки и откъси от детски романи. На 10 април ще се състои четене на откъси от романа "Приключенията на Том Сойер” с ученици от 4-ти клас при ОУ "Филип Сакелариевич”. На 14 април ще се проведе литературна среща на поетесата и писателка Светлана Тодорова с учениците от 4-ти клас на СОУ " Цветан Радославов”и четене на нейни стихове.

На 15 април ще бъде представена драматизация по изучавана приказка, представена от учениците от 3-ти клас на СОУ "Николай Катранов”. На 16 април в пенсионерски спортен клуб "Нове” ще се състои маратон с членовете от спортния клуб. Между 14 и 17 април отново в градска библиотека ще се състои маратон на четенето с учениците от началния курс на СОУ "Николай Катранов”.

Библиотеката при ПБНЧ " Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” обявява от 2 до 23 април Общински ученически конкурс за есе на тема "Книгата в моя живот”. Отчитането на резултатите и награждаване на победителите ще се състои на 20 май в "Свети Николско училище”. На 23 април в хоровата зала на читалището ще се състои маратонско четене с децата от детски хор "Дъга”, а на 24 април, на открита сцена в парк "Калето”, ще се състои маратон на четенето с децата от "Работилница за таланти "Аз мога” при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар