Вход | Регистрация

Русе 21°C

Променят статута на професионалните гимназии

Специализирана комисия ще се бори за по-добро финансиране на училищата и сътрудничество с бизнеса

Променят статута на професионалните гимназии

Преобразувания в средното и средното професионално образование в област Русе бяха обсъдени днес на смесено заседание на областните комисии по образование, младежки дейности и спорт и комисията по заетост. Областният управител Стефко Бурджиев водеше заседанието, на което бяха направени няколко предложения и взети решения за подобряване на образованието.

Началникът на РИО на МОМН Димитър Райнов представи доклад за състоянието на средното и средното професионално образование в областта, от който стана ясно, че трябва да бъдат извършени някои промени - разработване на специална програма за финансиране на мерки за модернизиране на професионалното образование с цел подобряване на практическото обучение и сътрудничество с бизнеса; предвиждане на капиталови разходи за оборудване; провеждани на учителски семинари по теми от професионалното обучение; работа на училищата по различни проекти, развиващи потенциала на учениците.

След двучасова дискусия беше взето решение да се сформира междуведомствена работна група, в която да бъдат включени представители на Областна администрация - Русе, РИО на МОМН, Регионална дирекция "Служба по заетостта”, Община Русе, синдикалните организации в сферата на образованието, бизнеса, неправителствения сектор. Нейната задача ще бъде организиране и изпълнение на план – график за работа по промяна на статута на държавните професионални училища в общински, както и промяна при финансирането им, с което ще бъдат в по-голяма степен изпълними поставените точки.

Предстои изпращане на писмо с искане на становище относно промяна статута и финансирането на училищата до разпоредителя с  бюджетни кредити, до директорите на професионалните гимназии в областта и до РИО на МОМН – гр. Русе. Проектът за решение относно статута на учебните заведения ще бъде внесен за гласуване в Общински съвет - Русе, след което ще бъде изпратено становище в Образователното министерство.

Последният етап за изпълнение на училищното преструктуриране ще бъде писмо до министъра на образованието, младежта и науката с мотивирано предложение за промяна на статута на съответните професионални гимназии, което ще бъде изпратено до края на месец май.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Областна администрация-Русе
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар