Вход | Регистрация
Русе 21°C

България гласува днес на първия си национален референдум

България гласува днес на първия си национален референдум
Снимка: Булфото

България гласува днес на първия в най-новата си история национален референдум, посветен на развитието на ядрената енергетика. Българите могат да се произнесат в националното допитване с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

 

Възможните отговори са "да" или "не", като за да е валидна дадена бюлетина, в нея трябва да бъде отбелязана само една от възможностите. Желаният отговор се зачерква със знак "Х" със син химикал.

Бюлетини с повече от едно отбелязано поле или маркировка, различна от обявената, ще бъдат смятани за невалидни.

За престъпление се определя гласуването от лице, което няма това право, уточняват от ЦИК. 

Престъпление представлява и гласуването повече от един път, купуването и продаването на гласове. Избирателите трябва да знаят, че се забранява изнасянето на бюлетини от помещението. Забранява се да бъде гласувано извън помещението, което е определено за това. 

Хората с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението могат да гласуват в специално определени секции и по изключение с придружител.

Студентите и учениците, чийто постоянен адрес е в населено място, различно от селището, в което се намира училището, могат да гласуват там, където се намира учебното заведение. Представители на секционната комисия отразяват гласуването в тяхната ученическа или студентска книжка. Те трябва да попълнят декларация, че не са гласували на друго място, казват от още ЦИК.  

За да бъде днешният референдум валиден, трябва да бъдат изпълнени две условия – в него да участват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и един от двата отговора да е получил повече от половината гласове.

Във вота през 2009 година гласуваха 4 345 450 души, или малко над 60% от имащите право на глас.

Сега 6 949 120 души са вписани в избирателните списъци и могат да гласуват в над 11-те хиляди секции в страната. За 101 620 българи това ще е първата възможност за гласуване в живота им.

Употребата на алкохол в днешния ден е забранена. Агитацията, под каквато и да е форма – също. Агитационни материали не могат да бъдат поставяни в помещенията за гласуване, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са избирателните секции.

Над 13 500 полицаи ще следят за реда и за недопускането на нарушения в изборния ден.

37 секции зад граница започнаха работа по време на националния референдум, съобщава от Дирекция "Информационен и ситуационен център” към Министерството на външните работи. Секциите са отворили врати към 8 часа българско време. Общият брой секции е 44, но в момента работят 37 от тях. Към момента няма информация за инциденти и нарушения.

Международни наблюдатели ще извършат мониторинг по време на националния референдум днес. Мониторингът ще се осъществи между 26 и 29 януари и ще включва срещи и интервюта с ключови участници в събитието. Освен това ще бъде наблюдаван изборният ден и ще се осъществи преглед на законодателството.

Идеята е да се оценят практиките на пряко участие в България спрямо препоръчителните стандарти на Съвета на Европа и тези на света. Предстои изготвянето на доклад, който ще бъде предоставен на институциите и медиите в едномесечен срок след подготовката му.

Гласуването започна в 6 часа тази сутрин и се очаква референдумът да приключи в 19.00 часа. До този час е забранено и обявяването на резултати от екзит половете.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар