Вход | Регистрация
Русе 21°C

Да отпразнуваме Деня на динята с Фестивал

Да отпразнуваме Деня на динята с Фестивал
Снимка: Thinkstock/Guliver

Великотърновското село Никюп кани за втора година почитателите на диня. Тази вечер от 18:30 часа в центъра селото ще бъде открит Фестивал на динята. От кметството и местната земеделска кооперация са осигурили за празника три тона дини.

Никюп е известно със своето производство на вкусния летен плод, а с това събитие се цели да се  популяризира славата му. В рамките на тазвечерния празник е предвидена карвинг изложба, изработка на динени фенери за децата и още други "вкусни" изненади. Ще има състезания за най-голяма и най-малка диня, надяждане, носене на дини и още много игри.

Празникът няма да мине без музикална програма. Ще вземат участие танцьорите от великотърновския спортен клуб "Зоки", ФА "Сидер войвода" от Горна Оряховица и оркестър "Огнени ритми".

Разбира се, че ще можете и да си похапнете диня безплатно.

Фестивалът на динята съвпада и със Световния ден на динята, 3 август. Сочният летен плод всъщност е плодов зеленчук, за чиято родина се смята Южна Африка и точно там има най-голямо видово разнообразие. Пт един род са с тиквата и в света се отглеждат около 1 200 нейни разновидности. Интересно е, че коренната система на динята е изключително дълбока, достигаща до 2 м под земята и разклоняваща се до 3 м в диаметър.

У нас сме свикнали да ядем само сърцевината на динята. В Китай обаче с удоволствие консумират кората й, най-често маринована с лук и зехтин. Тя е вид зеленчук за китайците, които са измислили различни рецепти за приготвянето й в пържен или варен вид.

На обичащите да разпускат в летните жеги с диня не са чужди и някои рецепти с алкохол, например инжектиране на мастика в цяла диня.

В динята се съдържа огромно количество вода - цели 92%, което я прави най-водния плод. Освен това тя е богата на витамини А и С и е с ниска калоричност, поради което често присъства в дамските диети.

<< Sever.bg във Facebook >>


 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар