Вход | Регистрация
Русе 21°C

Демографска катастрофа застрашава България

Най-ниският прираст в Европа е у нас

Демографска катастрофа застрашава България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Засилват се негативните демографски тенденции в България.

В резултат от висока смъртност, ниска раждаемост и отрицателен прираст на населението, жителите на страната ще намалява с 35 хил. души на година. Структурата на населението също се изменя. Тенденцията е все по-малко работещи да плащат издръжката на нарастващия брой възрастни хора.

Това определя и натиска върху публичния сектор за допълнителни разходи, както за пенсии, така и за здравеопазване и социални мерки.

По-трудно се намират и високообразовани и квалифицирани служители.

Данните са от официалния правителствен доклад "Демографската политика в България - от предизвикателства към възможности", изготвен от Министерство на труда и социалната политика. В него е посочено, че темповете, с които България губи население, са най-високите в Европейския съюз.

1198654

От социалното министерство посочват, че 1990 год. прирастът достига до нула и оттогава е отрицателен. Причините са много - негативен имиграционен поток, по-висока смъртност, отколкото раждаемост, отлагане на ражданията по икономически причини.

Към края на 2012 год. в България е имало 1.6 млн. жени в детеродна възраст. Броят им е намалял с 310 хил. между 1990 и 2010 год., до края на 2015 год. ще спадне с още 223 хил., а до 2030 год. - с половин милион.

Берлинският институт за изследване на демографията в подобно изследване посочва, че явлението е характерно за развитите държави. Като решение се посочва гъвкав пазар на труда и изграждане на мрежа от ясли и детски градини.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: в. "Капитал"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар