Вход | Регистрация
Русе 21°C

И Свищов е част от „маратонското четене“

До 23 април, когато приключва инициативата, програмата включва интересни прояви

И Свищов е част от „маратонското четене“

Маратон на четенето "Четяща България - Четящ Свищов" – 2013 провежда Библиотеката при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856", съобщава Агенция "Фокус"

Проявите са посветени на 2 април - Международния ден на детската книга и на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право, както и на няколко кръгли годишнини - 150 г. от рождението на Алеко Константинов, 150 г. от рождението на Цветан Радославов и 155 г. "Чистописание за българските юноши" на Емануил Васкодовича и Георги Владикин.

Още прояви в Свищов в месеца на четенето:

На 12 април от 15:00 ч. в СОУ "Цв. Радославов” ще се проведе инициативата ''Да четем'' заедно с Танцова формация "Радостина”.

От 15 до 19 април ще се проведат "Традиционните дни на отворените врати’', в рамките на които новите читатели ще се регистрират безплатно. Седмицата от 15 до 19 април е наречена "Седмица без глоби", т.е. читателите ще могат да върнат своята "забравена" книга без да плащат глоба.

871453

На 16 април от 11.00 ч. в "Св. Николското училище” ще се проведе Маратонско четене с любимите книжки на учениците от СОУ "Цв. Радославов”.

На 17 април от 10:30 ч. в Детския отдел на Читалищната библиотека учениците от II "в" клас на СОУ "Н. Катранов" ще четата заедно със своя класен ръководител Петя Попова.

На 18 април от 10:30 ч. ще бъдат представени библиотечни документи от фонда на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” - Свищов на Цветан Радославов”. Ще бъде изнесен и доклад, посветен на 150 - годишнината от рождението му.

На 19 април от 10:30 ч. в "Св. Николското училище ще се състои Маратон на четенето "Да излезе приказка от книжката” с децата от II-те класове на СОУ "Н. Катранов”.

871455

До 23 април в Читалищната библиотека ще бъде подредена изложба от рисунки на деца от свищовските училища "Детският ми свят през моите очи”.

На 23 април ще бъдат отбелязани 155 години на изданието на Свищовското читалище "Ч и с т о п и с а н и е за българските юноши", както и 145 години на "Методически буквар за френски език". Ще бъдат направени демонстрации на библиотечни единици от Архивния фонд на библиотеката.

От 10:30 ч. в Камерната зала на Читалището ще се състои Маратон с учениците от третите класове от СОУ "Н. Катранов” "От коя гатанка и приказка съм?”. Маратонът ще приключи на 23 април. От 11.30 ч. В камерната зала на Читалището деца III клас на СОУ "Н. Катранов” ще се облекат в костюми на приказни герои.

Празникът се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Датите са избрани неслучайно - 2 април - рождената дата на Андерсен и 23 април - това е рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес.

Първата национална кампания "Четяща България" е проведена през 2006, с обединените усилия на

Асоциация "Българска книга", Съюзът на библиотечните работници /днес Българска библиотечно-информационна асоциация / и Министерството на културата.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар