Вход | Регистрация
Русе 21°C

И цената на "синьото гориво" скача от 1 октомври

Въпреки новите цени, природният газ остава най-изгодна алтернатива за енергийни нужди

И цената на "синьото гориво" скача от 1 октомври
Снимка: Булфото

Цената на природния газ се увеличава с 6,67% от 1 октомври 2011 г., реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Въпреки това синьото гориво остава най-изгодната алтернатива за енергийните нужди на българските домакинства и индустрията, в сравнение с електроенергията, мазута и
нафтата за отопление.

През последното тримесечие на 2011 година домакинствата, които избраха природният газ за отопление и битови нужди, ще плащат 11,8 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ или 834,97 лева за 1000 кубически метра (без ДДС).

За сравнение: електроенергията струва 16,1 стотинки за изразходван киловатчас. (Домакинство, което обитава апартамент от 80 квадрата, харчи не повече от 1200 кубически метра природен газ за цяла година), информират от Овергаз.

В промишлеността и обществения сектор газът също ще остане най-конкурентоспособната алтернатива. Индустриалните производства, административните и общински сгради ще плащат средно между 9,5 и 11,3 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план или от 673,57 лева до 800,64 лева за 1000 кубически метра (без ДДС).



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар