Първо изложение за Северна България на породата Ил Дьо Франс

В село Красен, община Иваново, вчера бе открита първата за района на Северна България изложба на месодайната порода овце Ил Дьо Франс. Породата се характеризира с изразени месодайни форми и високо качество на месото – без мирис и с нисък процент на мазнини. Организатор на проявата бе Асоциацията за развъждане на породата в България съвместно със Земеделски институт – Стара Загора.
Заместник областният управител на Русе д-р Адриан Райков поздрави организаторите на инициативата и добави, че се радва, че е стартирана подобна проява. Той коментира, че качествата и продуктивните признаци, свързани с месодайността на тази порода, са безспорни, и затова се надява инициативата да се превърне в традиционно мероприятие.
Специална комисия награди най-добрите овце, след като бе извършен преглед на животните На първо място експертите класираха представител на породата Ил дьо Франс от ППК - Красен.
След награждаването на отличените животни проявата продължи с дегустация и фолклорно-танцова програма от изпълнители от селото.
Сред официалните гости, някои от тях и активни участници в изложбата, бяха проф. Радослав Славов, декан на Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора, изпълнителният директор на Националната служба за съвети в земеделието Любомир Маринов, Бисер Чилингиров - председател на Националната овцевъдна асоциация, Найден Цанев и Камелия Константинова - представители на дирекция "Животновъдство” към Министерството на земеделието и храните, директорът на Областна дирекция "Земеделие” Димитрия Илиева, главния селекционер на асоциацията проф. Илия Димитров, кмета на община Иваново Георги Миланов и др.
Асоциацията за развъждане на породата в България е учредена през декември 2005 с целта да защитава и обслужва интересите на членовете си и да допринася за повишаване на генетичния прогрес на породата в България. В сдружението членуват около 50 овцевъди от цялата страна. В дейността на Асоциацията вземат участие специалисти, ветеринарни лекари и учени от Земеделския институт в Стара Загора, Института по животновъдни науки в Костинброд и Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg