Вход | Регистрация
Русе 21°C

Русенският губернатор - заместник-председатели на Съвета на Дунавските градове

Русенският губернатор - заместник-председатели на Съвета на Дунавските градове

По време на 7-ата Конференция на Дунавските градове и региони, която се проведе в Букурещ, Румъния бяха представени новите заместник-председатели на Съвета. Областният управител на Русе Венцислав Калчев и кметът на Гюргево – Николае Барбу са номинирани като представители на регионите и градовете.

Предложението към Калчев е било отправено лично от Ерик Барта - генерален секретар на Съвета на Дунавските градове и региони по време на срещата им в Букурещ в началото на месец октомври.

Областният управител на Русе запозна участниците в конференцията с добрите практики в трансграничното сътрудничество между Русе и Гюргево, в резултат, на които са реализирани 37 проекта на стойност почти 61 милиона евро. Като примери той посочи още създадената българо-румънска земеделска работна група и предстоящото създаване на такава в сферата на социалните дейности. Калчев подчерта, че в резултат на добрата съвместна работа между двете страни са обсъдени идеите за изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе – Гюргево и възможностите за реализация на проекта за изграждане на четирилентов скоростен път Русе – Велико Търново. Тези инфраструктурни проекти взаимно се допълват и тяхната реализация ще има ефект върху икономиката на целия трансграничен еврорегион Русе – Гюргево.

По-късно русенският губернатор се включи и във Втория годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който продължава и днес в гр. Букурещ, Румъния.

По време на посещението си в Букурещ, Румъния Калчев проведе неофициална работна среща с Никола Миркович, председател на Съюза на банатските българи в Румъния, секретар на Камарата на депутатите в Румънския парламент и член на Комисията за отбрана, обществен ред и национална сигурност.

На срещата присъства още и областният управител на област Плевен г-н Илиян Йончев. По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество с двете области и засилване на културните връзки с общността на банатските българи в Румъния.

В края на срещата г-н Миркович връчи на двамата областни управители юбилейни медали посветени на 275г. от заселването на българите в Банат.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар