Вход | Регистрация
Русе 21°C

Светът отбелязва Международния ден на грамотността

Светът отбелязва Международния ден на грамотността
Снимка: sxc.hu

Знаете ли, че днес, 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността, обявен на 17 октомври 1965 година от ООН, а година след това е честван за първи път.

Смисълът и целта на този ден е да бъдат впрегнати всички сили и действия на обществото към разпространение на грамотността.

Общото събрание на ООН обявява през 2002 г. "Десетилетие на грамотността на ООН", а пред 2003 утвърждава представения от генералния секретар план за "Десетилетието". Координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите, предвидени в инициативата става ЮНЕСКО.

Според данни на ЮНЕСКО около 793 милиона са възрастните по света, които не мога да четат и пишат. Процентът в това число надделява от страна на момичетата и жените. 67 милиона малки деца не посещават училище и 72 милиона юноши не се възползват от правото си на образование.

На последно място в списъка на страните по грамотност на населението съдържащ се в  в годишния "Доклад за развитието на човечеството" на ООН, са страните Буркина Фасо, Мали, Чад, Нигер, Гвинея, Бенин, Етиопия, Мозамбик и Сенегал. Там близо 70 % от населението не може да чете и пише.

На челна позиция в доклада на ООН е Грузия - според представените данни 100% от грузинците са грамотни.

В списъка на страните по грамотност на населението са представени 177 държави, като България се намира на 50-та позиция, което я прави част от страните с добре развита грамотност.

Но нека не ни успокояват данни от обявени класации и списъци, а ние лично да се погрижим Международният ден на грамотността да не бъде отбелязван само на 8 септември. От културата и образованието на населението на една държава зависи и нейният просперитет и единствено ние можем да допринесем той да бъде съхранен.

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар