Вход | Регистрация

Русе 21°C

Събраха се лидерите на християнските деноминации в Русе

Духовниците се срещнаха в Русе по повод на гостуването на монсеньор Джузепе Камилото – викарий на базиликата „Сан Марко“ във Венеция

Събраха се лидерите на християнските деноминации в Русе
Снимка: Община Русе

Водачите на всички християнски деноминации в Русе се събраха на среща днес по покана на кмета Пламен Стоилов. Повод за инициативата беше гостуването в Русе на монсеньор Джузепе Камилото – викарий на базиликата "Сан Марко" във Венеция и помощник на Патриарха на Венеция - Франческо Моралия. Италианският духовник пристигна в града ни по покана на кмета Пламен Стоилов. 

В срещата участваха и Н.В.Пр. Монс. Петко Христов /Католическа Никополска епархия/, Н.В.Пр. Митрополит Неофит /Русенски света митрополия/, Пастор Даниел Топалски /Евангелска методистка епископална църква/ и Пастор Ивайло Сяров /Евангелска баптистка църква/. 

Стоилов подчерта, че срещата е знакова от гледна точка на необходимостта от съхраняване на духовните ценности в съвременното общество. Той припомни, че с монсеньор Джузепе Камилото са се запознали във Венеция, където русенските управници взеха участие в дискусия на тема "Венеция и Северозападът се срещат с България”.

Именно етническото и религиозното многообразие и толерантност са един от акцентите в кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г., заяви кметът. Той допълни, че търси активно подкрепата на християнските деноминации за успешния финал на този важен за града ни проект.

С монсеньор Камилото е била обсъдена възможността за обмен на талантливи деца между Русе и Венеция, както и организирането и провеждането на подобен на традиционния ежегоден детски фестивал в италианския град и в дунавската столица на България. 

По време на срещата, Пламен Стоилов изказа специална благодарност към Н.В.Пр. Монс. Петко Христов /Католическа Никополска епархия/ за оказаното съдействие на Община Русе чрез сдружение Каритас Русе, за превръщането на бившето ОУ "Стефан Караджа" в приют за бездомни. Г-н Стоилов заяви желанието си срещите в този формат да станат традиционни.

Монсеньор Камилото също подчерта голямото значение на обединението на християнските деноминации. Той допълни, че трябва да бъдат преодолени всички предразсъдъци, в името на вярата.

Н.В.Пр. Русенският митрополит Неофит изрази радостта си от възможностите и перспективите, които дава инициативата на кмета Пламен Стоилов. Той допълни, че от години Русенската света митрополия поддържат отлични отношения с Епископската конференция в София и благодари за съдействието в Русе да бъде донесена частица от мощите на закрилника на града – Св.Георги. 

Пастор Сяров заяви, че ще изпрати писмо до Европейската баптистка организация с искане да подкрепи кандидатурата на Русе за европейска столица на културата 2019. По думите на пастор Топалски, от християнска гледна точка Русе заслужава да спечели тази титла.

В заключение Стоилов изрази готовност Общината да работи по съвместни проекти с християнските деноминации и беше категоричен, че в качеството си на кмет ще направи необходимото молитвените храмове в Русе и пространствата край тях да са в добро състояние. 

В края на срещата, г-н Стоилов поднесе на монсеньор Джузепе Камилото картина с изглед от Русе и бутилка русенско червено вино. Италианският духовник върна жеста също с картина на венецианския художник Урбани де Гелтов.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар